Kritiek van kunsten zit coalitie hoog

'Dit kabinet geeft wel om cultuur' ME voert rond Binnenhof charges uit

Het vertoog over de kunsten zit de coalitiepartijen niet lekker. Ze worden door de kunstwereld te hard aangepakt, vinden CDA en VVD. Ook gedoogpartner PVV ergert zich aan de toon van de cultuursector. Dat was hun boodschap gisteren in de Tweede Kamer bij het debat over de cultuurnota van staatssecretaris Zijlstra.

Martin Bosma, Tweede Kamerlid van de PVV, vindt dat de kunstwereld "grenzen overschrijdt" met vergaande uitspraken over staatssecretaris Zijlstra. "De staatssecretaris werd door Arnon Grunberg in de Volkskrant vergeleken met Eichman. Hanneke Groenteman zei dat deze staatssecretaris piepschuim als brein heeft." Dat gaat te ver, aldus Bosma, die de bezuiniging van 200 miljoen op de cultuursector 'tragisch' noemt, "maar het moet wel gebeuren".

Collega Bart de Liefde van de VVD viel hem bij: "We zijn overspoeld met informatie, meningen, smeekbede's en scheldkanonnades. Ik heb dat niet altijd als plezierig ervaren zeg ik u."

Marieke van der Werf van het CDA stelde de retorische vraag: "Hoe kun je zeggen dat het einde van de beschaving nadert, als 75 procent overeind blijft?"

Zondagmiddag was voor De Liefde de grens bereikt. "Toen zei Ann Demeester van De Appel in Museum Boijmans: 'Dus dieren krijgen straks het recht om verdoofd geslacht te worden, maar ons wordt onverdoofd de keel doorgesneden'." Een 'bizarre vergelijking', vindt De Liefde.

Staatssecretaris Zijlstra zelf had er ook last van. "Het woord 'kaalslag", zei hij, "betekent volgens het woordenboek 'totale afbraak'. Dat is hier niet het geval." Zijlstra citeerde een brief waarin hij ervan wordt verdacht de kunstsector een 'nekschot' toe te dienen. Te overdreven, vindt hij. "Dit kabinet geeft wél om cultuur."

'Stop de Afbraak!' Tegelijk houden honderden demonstranten buiten een sit-in. Sommigen van hen ventileren al sinds zondagmiddag, lopend van Rotterdam naar Den Haag, luidkeels hun onvrede met het kabinetsbeleid. Als ze niet willen opstaan, voert de mobiele eenheid een charge uit.

VANDAAG 5 Oppositie kan tempo Zijlstra niet temperen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden