Kritiek Pronk op VN-onderzoek Congo

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - Minister Pronk van ontwikkelingssamenwerking heeft kritiek op de wijze waarop de VN d schending van mensenrechten in Congo aanpakken.

De VN hebben een aantal stommiteiten begaan en de onderzoekscommissie heeft zelf nog grotere fouten gemaakt, zei Pronk na een gesprek maandag met de nieuwe machthebber in Congo, Laurent-Desiré Kabila. Pronk verwijt de VN-commissie vooral dat ze Kabila's leger van tevoren al heeft beschuldigd van massamoorden op Hutu-vluchtelingen in oost-Congo (voormalig Zaïre). “Dat wekt irritatie. Je doet juist onderzoek om tot een conclusie te komen. Dan is het niet handig om vooraf al beschuldigingen te uiten”, zo verwoordt een woordvoerster de kritiek. Verder heeft Pronk commentaar op de keuze van de leider van de VN-onderzoekscommissie. Deze rechter uit Togo, Atsu Koffi Amega, was vroeger een goede bekende van de Zaïrese potentaat Mobutu. De Togolees ontving ooit een soort 'onderscheiding van het luipaard' van Mobutu, die op 17 mei van dit jaar door Kabila's troepen werd verdreven. Pronk noemt dezelfde bezwaren die Kabila heeft geuit tegen de werkwijze van de VN-commissie. Het onderzoek wordt door Congo nog steeds belemmerd. Na zes weken tevergeefs wachten, riep het VN-hoofdkantoor begin deze maand de onderzoeksleiders 'voor overleg' terug naar New York. Pronk had in Kinshasa een 'langdurig, goed, open en zeer vriendschappelijk gesprek' met Kabila. De minister vindt dat het Westen te weinig begrip heeft voor de problemen van de nieuwe regering. Congo staat er beroerd voor, na dertig jaar te zijn leeggeplunderd door Mobutu. Er is geen administratie, er zijn geen wegen, er is geen telefoon.

De nieuwe politici zijn bijna allemaal onervaren in het omgaan met de bureaucratie: EU, IMF, Wereldbank. Dat kunnen we hen niet kwalijk nemen, aldus Pronk, die de internationale gemeenschap te ongeduldig vindt. Volgens Pronk moet het Westen Congo snel te hulp schieten. Daarvoor moet Kabila wel eerst groen licht geven voor het onderzoek naar de massamoorden, maar volgens Pronk hoeven niet eerst de resultaten te worden afgewacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden