Kritiek palingvissers op Verburg valt verkeerd

De palingvisserij moet drie maanden per jaar op slot, ten behoeve van de palingstand. (FOTO HERMAN ENGBERS) Beeld
De palingvisserij moet drie maanden per jaar op slot, ten behoeve van de palingstand. (FOTO HERMAN ENGBERS)

Furieus zijn de palingvissers nu ze hun visserij deels moeten stilleggen. Maar de manier waarop ze hun woede luchten, valt verkeerd.

’Onterecht’, ’onjuist’ en ’niet correct’. De kritiek van de palingvissers is onderzoeksinstituut Imares en het ministerie van LNV in het verkeerde keelgat geschoten.

Afgelopen week verspreidde de Combinatie van Beroepsvissers (CvB), de belangenorganisatie van 250 palingvissers, een persbericht onder de kop ’De minister laat de palingvissers stikken’. Daarin koelen ze hun woede over wat CvB-beleidsmedewerker Han Walder later in deze krant ’de oekaze van Verburg’ noemde: de palingvisserij moet drie maanden per jaar op slot. Het alternatieve plan waaraan de vissers werkten – 157 ton schieraal uitzetten – is van de baan. Walder: „Verburg deed in Brussel niet haar best voor ons. In haar oekaze zien we ook de invloed van de ambtenarij en Imares.” Vooral palingexpert Willem Dekker van Imares moet het ontgelden. Hij zou doen aan politiek.

Imares reageert gebelgd door het ’op de man spelen’ van de CvB. Imares-directeur Martin Scholten heeft Sicko Heldoorn, voorzitter van CvB en burgemeester van Assen, ter verantwoording geroepen. „Dat gesprek werd al snel heel pittig, dus is besloten het later te vervolgen”, aldus woordvoerder Bothe van Imares. Bothe onderstreept dat Imares niet heeft gesproken met de commissie van Europese mariene biologen die bij de Europees Commissaris Borg op sluiting van de visserij aanstuurden.

Ook het ministerie van LNV reageert verbaasd op de aanval van de vissers. „Er zijn weinig onderwerpen waarover Verburg zo vaak heeft overlegd met Europees Commissaris Borg als over de paling”, zegt een woordvoerster. „Er is tijd, geld en inzet geweest van onze zijde.” Zo is het plan om 157 ton aal uit te zetten vertaald, is er een expert ingeschakeld toen de Europese mariene biologen om meer informatie vroegen, en ontwikkelde de Algemene Inspectiedienst een controleprotocol.

De angst van vissers dat als zij niet meer mogen vissen stropers hun plek innemen, wijst het ministerie af. „We hebben een visstroopteam.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden