Kritiek op VVD om meer asfalt en minder natuur

Ton EliasBeeld anp

De VVD kreeg vanavond tijdens een debat in de Tweede Kamer veel kritiek te verduren door voorstellen om veel te blijven asfalteren en niet zoveel meer te doen aan natuurcompensatie. Het CDA vond dat de liberalen excuses moesten maken aan de automobilist, die volgens Kamerlid Sander de Rouwe worden uitgemolken. VVD-Kamerlid Ton Elias zag geen enkele reden om dat te doen.

Volgens Elias heeft Infrastructuur in moeten leveren om het Nederlandse huishoudboekje in orde te maken. 'Het is een moeilijke en pijnlijke opgave om Nederland uit het moeras te trekken. Maar wij nemen daar wel verantwoordelijkheid voor en u niet', aldus Elias. Hij zag ook niets in het voorstel van de PVV om coalitiepartner PvdA terug te roepen naar de onderhandelingstafel. Volgens PVV-Kamerlid Machiel de Graaf heeft de VVD bij de onderhandelingen 'zitten snurken'.

Ook vanuit linkse partijen kwam er kritiek, omdat Elias minder wil uitgeven aan natuurcompensatie bij de aanleg van een nieuwe weg. 'Zelfs voor onderhoud van de weg wordt groen gekapt, om ruimte te maken voor de o zo geliefde asfalteermachines van meneer Elias', zei GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Elias vond dat een 'stompzinnige karikatuur', waarna de Kamervoorzitter hem vroeg wat aardiger te debatteren.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven zei dat het plan van de VVD een proefballonnetje was, omdat het niet was uitgewerkt. 'Ik stel gewoon vragen aan de minister aan de hand van rariteiten in het beleid. Ik mag het raar vinden - en heel veel Nederlanders met mij - dat er een paar miljoen euro wordt uitgetrokken om een handvol mensen die al 40 jaar bezig is met een strook bomen langs de weg, te contenteren', verwees Elias impliciet naar de actievoerders bij Amelisweerd.

Hij wil af van de gewoonte om naast de verplichte natuurcompensatie 'potjes met smeergeld uit te delen'. Het gaat dan om 'allemaal extraatjes die strikt gezien niet nodig zijn om de weg aan te leggen'. Desnoods moet daarvoor de wet worden aangepast, aldus de VVD'er.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden