Kritiek op vervagen grenzen in tafeltennis

GOTHENBURG - De grenzen vervagen in het internationale tafeltennis. Aan de vooravond van de mondiale titelstrijd in Gothenburg werd besloten dat buitenlanders al na twee jaar mogen uitkomen voor het nationale team van hun nieuwe 'vaderland'. Voorheen was die termijn zes jaar.

Het besluit van de internationale tafeltennisfederatie (ITTF) is in Gothenburg ingeslagen als een bom. Hoe komen die bestuurders erbij om een dag voor de WK zo'n ingrijpende verandering aan te kondigen, vroeg iedereen zich af. Het inkorten van de 'verhuis-termijn' maakt het mogelijk dat landen de samenstelling van hun team kunnen wijzigen. Een voorbeeld is Griekenland, dat de ex-Roemeen Calin Creanga heeft ingeschreven voor het individuele toernooi. Na het besluit van de ITTF mag Creanga, die vier jaar in Griekenland woonachtig is, plotseling ook in het landentoernooi de Griekse kleuren verdedigen. Wel moet de Grieken daarvoor toestemming hebben van de Roemeense bond. Naar verluidt vragen de Roemenen voor dat ja-woord 20 000 dollar.

Volgens insiders komt het grootste gevaar na het ITTF-besluit straks vanuit China. De vrees luidt dat veel landen zich gaan roeren op de markt van 'tweedehands Chinezen', Chinezen die niet goed genoeg zijn voor het nationale team van hun eigen land, maar die een enorme versterking kunnen betekenen voor landen elders ter wereld. Omdat de Chinese bond voor iedere 'transfer' het licht op groen moet zetten, krijgen de tafeltennis-bazen uit de Volksrepubliek veel machtige touwtjes in handen. Uiteindelijk bepalen zij straks welk land zich met behulp van een aantal import-Chinezen kan ontwikkelen tot een sterke tafeltennis-natie. Tevens kan de Chinese bond de kas flink spekken door aan spelers en speelsters een prijskaartje te hangen.

Merkbaar

De invloed van de Chinezen is in Gothenburg al merkbaar. Zo kreeg de Luxemburgse bond geen toestemming om Ni Xialian op te stellen en probeerde Canada tevergeefs Geng Lijuan speelgerechtigd te krijgen voor het landentoernooi. Die laatste weigering van China betekent een meevaller voor de Nederlandse vrouwenploeg, die in de strijd om promotie naar de A-categorie straks te maken kan krijgen met Canada. Vooralsnog moet Nederland zich een weg banen door de poule met tegenstanders als WitRusland, Chili, Peru, Sri Lanka, Slovenie en Italie. Gisteren wonnen Bettine Vriesekoop, Gerdie Keen en Emily Noor met 3-0 van Wit-Rusland. Mirjam Hooman bleef aan de kant. Zij heeft al sinds vrijdag last van een pijnlijke nek.

De Nederlandse mannen hadden gisteren bijna een extra vrije avond. In de ochtenduren was hun eerste tegenstander in de poule, Turkmenistan, nog niet in Gothenburg gesignaleerd. Terwijl er voor de spelers uit de voormalige Sowjet-republiek half twaalf wel een wedstrijd tegen Slovenie op het programma stond. Die eindigde dus in een reglementaire 3-0 nederlaag voor Turkmenistan, dat net op tijd arriveerde om tegen Nederland in het strijdperk te treden. Voor de drie spelers uit Turkmenistan was het hun eerste proeve van (on)bekwaamheid op een WK, voor Paul Haldan, Danny Heister en Trinko Keen was het niet meer dan een slappe training. In nog geen uur was het 3-0 voor Nederland, dat vandaag een andere voormalige Sowjet-republiek treft, namelijk Litouwen. Verder ontmoet Nederland in de poule Mexico en Cyprus, twee landen die best een Chinees zouden kunnen gebruiken.

Zoals zo velen in en rond het Scandinavium in Gothenburg kon ook Jan Vlieg weinig begrip opbrengen voor het grensvervagende besluit. "De Chinezen zwermen als een olievlek over de wereld uit" , voorspelt de Groningse technisch-directeur van de Nederlandse bond. "In mijn ogen zijn ze de sport aan het verkwanselen. Als de Grieken genoeg geld op tafel kunnen krijgen, spelen ze straks met een compleet Roemeens team. Israel kan een half Russisch leger opstellen. En denk ook aan de consequenties voor de jeugd. Waarom zou je nog jeugd gaan opleiden. Je koopt twee capabele Chinezen en je hebt een sterk team."

Bij de Europese titelstrijd van 1990, ook in Gothenburg, waren de Chinezen ook al een hot item. Toen vreesden de bestuurders van de Europese tafeltennisunie (ETTU) dat een land als Oostenrijk met de Chinezen Ding Yi en Qian Qianli kampioen van Europa zou worden. Na overleg met de ITTF werd destijds besloten dat buitenlanders niet twee, maar zes jaar in een ander land moesten wonen om in het nationale team te mogen uitkomen. Dat besluit werd nu dus in Gothenburg weer helemaal teruggedraaid. Als reden gaf de ITTF op dat door de gewijzigde toestand in de wereld (het vallen van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sowjet-Unie en Joegoslavie) veel mensen hun heil elders zochten. "Het zou niet reeel zijn om die mensen zes jaar in de wachtkamer te zetten. Daardoor zouden zij wellicht verloren gaan voor de sport" , aldus Bas den Breejen, de Bussumse voorzitter van de mediacommissie van de ITTF.

Het is voor Vlieg een raadsel hoe de ITTF het ingrijpende besluit er zo snel doorheen heeft kunnen krijgen. "Normaal duurt het eeuwen voordat de ITTF procedures tot uitvoering brengt" , zegt Vlieg, die vermoedt dat de Duitse bond een dikke vinger in de pap heeft gehad. "De Duitsers hebben veel macht, zij bezetten veel sleutelposities. Duitsland organiseert veel evenementen, ze hebben de rijkste competitie en ze hebben sponsors genoeg. Zo'n mannetje als Gab (sinds vorig jaar voorzitter van de ETTU - red.) weet veel te regelen. Het is niet hard te maken, maar ik heb zo'n idee dat er hier en daar wat is geschoven met flappen. Het is Deutschland uber alles, maar hun vrouwenteam bestaat wel uit een ex-Roemeense (Olga Nemes) en een ex-Chinese (Jie Schopp)" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden