Kritiek op vergassen van ganzen, Partij van de Dieren wil oordeel van staatssecretaris Dijksma

Het 'Ganzenakkoord' dat de provincies, natuurorganisaties en boeren sloten om de overlast van deze vogels tegen te gaan, dreigt nu toch op het bureau van staatssecretaris Sharon Dijksma (natuur) te belanden. Marianne Thieme van de Partij van de Dieren eist een brief van de bewindsvrouw omdat het aantal te doden ganzen boven de 500.000 uitkomt.

De partijen sloten het Ganzenakkoord juist om de rijksoverheid op afstand te houden. In ruil voor het met rust laten van de trekganzen die Nederland alleen in de winter aandoen, zou een groot deel van de zomerganzen moeten verdwijnen. Aanvankelijk gingen de ondertekenaars uit van zo'n honderdduizend ganzen die afgeschoten moesten worden. Maar in een toelichting aan Trouw spraken de provincies gisteren opeens over ruim een half miljoen exemplaren. Om dit aantal te halen, gingen de natuurorganisaties akkoord met het plan voor grootschalige vergassing van deze dieren.

Volgens Thieme is het aantal ganzen dat moet worden gedood om de overlast in de ogen van de provincies 'beheersbaar' te maken, veel groter dan aanvankelijk werd aangegeven. "Het is dweilen met de kraan open. Zolang er geen landschappelijke aanpassingen komen, zal deze massadoding steeds herhaald moeten worden. Voor ons is dit onacceptabel. Dit akkoord moet van tafel."

Thieme valt ook over de ommezwaai die de natuurorganisaties hebben gemaakt met betrekking tot de vergassingsmethode. "Het is onvoorstelbaar dat een organisatie als Vogelbescherming in het akkoord laat vastleggen dat ze zich inzet voor nationale en Europese goedkeuring van het tot nu toe verboden verdelgingsmiddel CO2. Ook daar wil ik de staatssecretaris wel eens over horen."

De brief van Dijksma moet volgens Thieme onderdeel uitmaken van een nieuw debat over de kwestie.

Pauline de Jong van Faunabescherming ziet in de nieuwe cijfers van de provincies de bevestiging van wat zij al langer dacht. "Wij kunnen ook tellen. Dat het zogenaamde ganzenprobleem niet kan worden opgelost met het wegschieten van aanvankelijk nog honderdduizend exemplaren, is ons al veel langer duidelijk. Het landschap is volgens De Jong zo aantrekkelijk voor ganzen, dat het blijft lokken. "Dit 'probleem' komt elk jaar opnieuw aanvliegen, totdat je iets aan het landschap verandert."

Het landschap moet dus worden aangepast. De Jong: "Kijk naar Schiphol, waar ganzen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Op een paar postzegeltjes wordt daar olifantsgras verbouwd, maar zolang boeren daar graan en maïs telen, zullen ganzen daar op afkomen."

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, noemt het vergassen van honderdduizenden ganzen 'beschamend' in een innovatief land als Nederland. "Het is niet nodig als er speciale gebieden komen die aantrekkelijk zijn voor ganzen, zodat zij juist wegblijven van de terreinen waar ze overlast veroorzaken." Op die terreinen moeten werende maatregelen worden getroffen zoals de aanplant van hoog en niet-eetbaar olifantsgras.

Ook vossen zijn volgens hem goede ganzenbestrijders, zoals te zien is in de afgesloten Oostvaardersplassen. Op vossen wordt nu nog gejaagd omdat zij landbouwdieren en weidevogels zouden bedreigen, maar volgens Dales is dit onterecht.

Een derde maatregel zou het verhogen of juist verlagen van de waterstand kunnen zijn. Ganzen zoeken een broedlocatie met een vluchtmogelijkheid via het water. Als die wordt afgesneden, komt de gans ook niet tot broeden.

Meer over het Ganzenakkoord op www.trouw.nl/groen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden