Kritiek op topsalarissen gemeengoed

Dat ook topman van APG nu ton minder verdient, komt door politieke druk

ELISA HERMANIDES

Onder politieke druk wordt zelfs de salarishoogte van bestuurders buiten de publieke sector vloeibaar. De kritiek van staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken op het hoge salaris van de topman van pensioenbeheerder APG in december vorig jaar, heeft ertoe geleid dat de nieuwe topman een ton minder gaat verdienen.

Toch is Klijnsma, die er officieel niets over te zeggen heeft, niet tevreden. De vijf ton die Gerard van Olphen straks per jaar krijgt, is volgens haar nog steeds te veel.

Internationaal gezien is het juist erg laag, zegt Chris de Groot van headhuntersbureau Financial Assets Executive Search. "Je moet bedenken dat APG ruim 400 miljard aan belegd vermogen beheert. Ze spelen mee in de keiharde internationale wereld van het vermogensbeheer. Daar wordt geconcurreerd om de beste mensen, die de spelregels van het wereldje kennen."

Nu zal die ene ton minder niet hebben uitgemaakt voor APG in de zoektocht naar de juiste persoon voor de baan, zegt De Groot. Maar veel lager kan niet. "Dan ben je stom bezig. Je moet eens bedenken hoeveel het kost als iemand die zoveel geld beheert een fout maakt." Volgens De Groot gaat er bovendien veel meer geld op aan vergoedingen voor gespecialiseerde buitenlandse beleggers. "Wat pas echt geld oplevert, is als een deskundig topman deze vergoedingen omlaag kan krijgen."

De kritiek op topsalarissen in de financiële sector lijkt tegenwoordig gemeengoed van politiek links tot rechts. Zelfs de VVD laat geen tegengeluid horen. Sterker nog: premier Mark Rutte neemt het argument dat bankiers bij een lager salarisniveau hun heil in het buitenland gaan zoeken niet serieus, zo bleek wel uit zijn speech op het VVD-congres in mei vorig jaar. "Dan denk ik: Toedeledoki! Ga dan, en zoek die baan in Londen. Maar ik zie het nooit gebeuren."

Dat de politiek zo eensgezind is, heeft zijn weerslag, merkt De Groot. Hij ziet hoe steeds meer partijen in de financiële wereld uit zichzelf de salarissen naar beneden toe bijstellen, zodra er een opvolger gezocht moet worden. "Voor die banen vind je wel mensen. Maar als je kijkt naar het totaalplaatje zie je dat veel werkgelegenheid verdwijnt naar het buitenland. Zo zijn er bijna geen serieuze zakenbanken meer te vinden in Nederland."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden