Taal

Kritiek op taalgebruik Eurlings was onterecht

Beeld anp

Als je taalkritiek wilt leveren, moet je het wel goed doen. De afgelopen week werd er nogal geschimpt op het taalgebruik van Camiel Eurlings, die in een interview met NRC gezegd zou hebben dat hij 'va-banque in de spiegel ging kijken'. 

Ook de taalcolumnist van NRC, Ewoud Sanders, maakte zich vrolijk over deze formulering ('wat dit ook precies betekent'). Maar los van alle kritiek die je verder op Eurlings kunt hebben, de taalkritiek was onterecht.

Wat was het geval? Eurlings had het volgende gezegd: 'Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik va-banque in de spiegel moet kijken en mij moet excuseren tegenover mijn ex-vriendin, het Internationaal Olympisch Comité (IOC), sportkoepel NOC*NSF, alle olympische sporters en nog breder: het Nederlandse publiek.' In dit volledige citaat is sprake van het voornemen om achtereenvolgens zes dingen te doen: een keer zelfreflectie en vijf excuses. De bedoeling van de toevoeging 'va-banque' is blijkbaar, dat Eurlings zich voorneemt om dit allemaal zonder verdere restricties of nuancerende overwegingen te doen. 'Va-banque,' roekeloos alles op het spel zetten en de eventuele consequenties accepteren.

Je kunt niet bij zo'n bepaling alleen 'in de spiegel kijken' uit het geheel knippen, zoals de NRC-koppenmaker gedaan heeft. Stel dat Eurlings in plaats van 'va-banque' 'achtereenvolgens' gezegd had, dan was het ook absurd geweest om alleen 'Achtereenvolgens in de spiegel kijken' in de kop te zetten. De taalkritiek had dus eigenlijk de NRC-koppenmaker moeten gelden. En taalcritici kunnen maar beter verder kijken dan hun neus lang is. 

Heeft u een taalvraag? Mail dan naar p.a.coppen@let.ru.nl

Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, worden in onze taalrubriek voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon. Lees hier alle afleveringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden