Kritiek op subsidieplan jonge starters Bonden voelen zich gepasseerd

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Directeur Geert Dales van het Fonds voor beeldende kunsten had verwacht dat zijn nieuwe subsidieplan voor jonge starters met gejuich ontvangen zou zijn. De reactie van de beroepsorganisaties klinkt echter bitter: 'U slaat een heilloze weg in.'

Het fonds maakte deze week bekend dat het jaarlijks tweehonderd beginnende beeldende kunstenaars een materiaalvergoeding van tienduizend gulden wil geven. Na een jaar krijgen vijftig van hen deze financiële bijdrage nog twaalf maanden en vijftig anderen ontvangen een beurs van 35 000 gulden.

De selectie van de zogenoemde 'excellente starters' is niet goed gevallen bij de Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars en de Kunstenbond FNV. Zij verwijten het fonds slechts een kleine toplaag te stimuleren. 'Hiermee tast het fonds de beroepspositie en het toekomstperspectief van andere beginnende kunstenaars ernstig aan', schrijven de organisaties in hun persbericht.

Onzin, reageert Dales, want de groep uitverkorenen is volgens het nieuwe plan drie keer zo groot als het aantal kunstenaars dat nu een startstipendium ontvangt. In totaal kunnen driehonderd van de zeshonderd academie-verlaters een beurs of een materiaalvergoeding krijgen.

Volgens woordvoerder Nico Klous van de beroepsorganisaties had het fonds de beschikbare middelen toch meer moeten spreiden over de groep startende kunstenaars. Hij vindt dat een strenge kwaliteitsbeoordeling niet tot de taken van het fonds behoort. Dales adviseert hem vervolgens de doelstellingen nog eens te lezen: “Uit sociale overwegingen worden bij ons geen subsidies verstrekt.”

Het gehakketak blijkt een diepere oorzaak te hebben: de belangenbehartigers voelen zich gepasseerd. Geert Dales wil eerst een regeling met het ministerie van sociale zaken treffen over de materiaalkostenvergoeding. Maar volgens Nico Klous is dat de verkeerde volgorde: “Als wij tijdig waren geïnformeerd, hadden we niet zo furieus hoeven reageren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden