Kritiek op staatssecretaris Ben 'jandoedel' Knapen

Ben Knapen (ANP)

‘Een braaf knikkende jandoedel.’ ‘Ik snap he-le-maal niks van zijn voordracht.’ ‘Waar Ben Knapen wél heel goed in is, is anderen de schuld geven.’

In dagblad De Pers geven oud-collega’s een vernietigend oordeel over de nieuwe staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen, de man die mede verantwoordelijk was voor de bijna-ondergang van PCM Uitgevers en daarvoor 1,5 miljoen euro toucheerde.

De term braaf knikkende jandoedel is afkomstig van Paroolredacteur Lambiek Berends, die zich als oud-voorzitter van de ondernemingsraad nog goed weet te herinneren hoe Knapen braaf zat te knikken bij alles wat voorzitter van de raad van bestuur Cees Smaling zei.

Smaling was net als Knapen een van de bestuurders die de uitgever van onder meer Trouw, De Volkskrant, AD en NRC Handelsblad verkocht aan de Britse durfinvesteerder APAX. De ondernemingskamer betitelde de koers van het toenmalige PCM-bestuur als wanbeleid.

‘De rechter heeft geoordeeld dat hij wanbeleid heeft gevoerd. Maar blijkbaar lapt de nieuwe rechtse regering gerechtelijke uitspraken liever aan haar laars’, zegt Joost Ramaer, auteur van het boek De Geldpers.

Hij wijst er op dat Knapen tijdens de rechtszaak zichzelf vrij pleitte van schuld en vooral naar anderen wees. “Tegenover de Ondernemingskamer sprak hij continu als toeschouwer, terwijl hij zélf in de raad van bestuur zat.”

Knapen vertrok uiteindelijk bij PCM met een vertrekregeling van anderhalf miljoen euro. Een appel van De Persgroep, de nieuwe eigenaar van PCM, om dit geld terug te storten, vond geen gehoor. De Volkskrant herhaalt deze oproep. “Het zou hem een ijzersterke uitgangspositie opleveren als hij straks als bewindsman de Brusselse bureaucratie tot grotere soberheid moet manen of in een wispelturig Afrikaans land tekst en uitleg moet vragen over de besteding van de zwaar bevochten ontwikkelingsgelden”, schrijft de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden