Kritiek op speciaal XTC-team verstomd

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Het landelijke XTC-team begint in januari, de leiding ervan krijgt mr. J. Pieters te Den Bosch en het team zal twintig mensen tellen. De opruiende uitspraken vanuit twee Brabantse korpsen eerder op tv, moeten vooral gezien worden als een cri de coeur van twee chefs die vrezen hun specialisten te verliezen.

In het actualiteitenprogramma 'Netwerk' zeiden de commissarissen Van Dop van het korps Midden- en West-Brabant en Van Kastel van Brabant-Noord, niet mee te willen werken aan de vorming van een landelijk XTC-team.

Vlak voor de vergadering in de Tweede Kamer, waar dit onderwerp gisteren op de agenda stond, lieten beiden luid en duidelijk weten zo'n landelijk team niet zinvol te vinden. Zo sprak Van Dop onder andere de vrees uit, dat de prioriteiten van zijn eigen team, dat inmiddels de nodige successen heeft geboekt, zullen moeten wijken voor die van het landelijke team. “Wij kunnen dan dingen niet afmaken, er gaat informatie verloren en de mensen raken gefrustreerd”, aldus Van Dop.

Nog vóór de Kamer gisteren aan dit agendapunt begon, lieten de korpschefs van beide Brabantse korpsen en de hoofdofficieren van justitie al weten, het standpunt van Van Dop en Van Kastel niet te delen. “Alle steun” voor een centrale aanpak, zo werd gisterochtend onmiddellijk gemeld uit Brabant.

Volgens korpschef Van Hoorn van Brabant-Noord is “slechts” de vrees die Van Kastel uitsprak voor een verlies van de grote expertise gegrond. “De zuidelijke provincies vormden de bakermat voor de productie van dit spul, dus daar ontstond ook als eerste de ervaring”, zo licht een woordvoerder toe. Ook de korpschefs binnen de Raad van hoofdcommissarissen namen gisterochtend al afstand van de opstelling van de Brabantse chefs.

In de Kamer zei minister Sorgdrager van justitie even later, dat de landelijke eenheid zich vooral zal bezighouden met informatie-uitwisseling en coördinatie van de opsporingsactiviteiten van regionale politiekorpsen. Het landelijke team, zo is de bedoeling, moet juist de regio's ondersteunen, in de hoop dat de opsporing in de regio's juist nog beter zal verlopen. Ook zal de eenheid, die met tien mensen van de Economische Controle Dienst (ECD) versterkt wordt, bij onderzoeken in het buitenland gaan helpen.

In samenwerking met de Binnenlandse Veiligheidsdienst, zo waarschuwden Kamerleden gisteren, moet de eenheid voorzichtig opereren. De strijd tegen XTC vormt een speerpunt in het programma van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie, dat eveneens in januari begint. Vooral premier Kok heeft zich in de afgelopen weken herhaaldelijk sterk gemaakt voor een harde aanpak van de XTC-productie. Dat Nederland het grootste XTC-producerende land zou zijn, is hem een doorn in het oog.

Gevraagd naar wat dan overigens die successen zijn waar Brabant op kan bogen, noemen de woordvoerders een vangst van een grote internationale bende vorig jaar (52 mensen werden ook veroordeeld) en de ontmanteling van een groot lab te Heesch. Voorts werden bij een inval op 23 september nog 1 miljoen XTC-pillen gevonden en kon een transport van 37 kilo in de richting van Spanje worden onderschept.

Maar net als de Brabantse korpsen, doen ook andere korpsen graag kond van belangrijke vondsten. Begin deze week maakte de politie te Haaglanden nog melding van 55 000 pillen die in beslag genomen waren, plus een hoeveelheid pasta “waarvan 200 000 tot 300 000 pillen gemaakt kunnen worden”.

In reactie op het plan voor een landelijk team, laten echter alle woordvoerders opvallend eensgezind weten, dat zo'n team de regionale aanpak nog effectiever zou kunnen maken, waarbij “een vergelijking van successen” niet gewenst is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden