Kritiek op Schiphol 'waar vrouwen niet de overhand mogen krijgen'

Jos Nijhuis, CEO en president-directeur, en Jabine van der Meijs, CFO van Schiphol tijdens de persconferentie over de jaarcijfers 2017 van Schiphol. Beeld ANP
Jos Nijhuis, CEO en president-directeur, en Jabine van der Meijs, CFO van Schiphol tijdens de persconferentie over de jaarcijfers 2017 van Schiphol.Beeld ANP

Bij gelijke geschiktheid kiest Schiphol voor een man als hoogste baas. De verontwaardiging op sociale media en in de politiek is groot, maar Schiphol blijft bij zijn standpunt.

Elisa Hermanides

Hoeveel vrouwen zitten er in de tweekoppige top van verzekeraar ONVZ? Nul. En in de driekoppige raad van bestuur van Boskalis? Inderdaad, ook nul. En in die van Schiphol? Twee, van de vier.

Maar Louise Gunning, voorzitter van de raad van commissarissen van Schiphol, ziet liever niet dat dat er meer worden. Of nou ja: bij gelijke geschiktheid kiest de rvc, het toezichtsorgaan van het bedrijf, voor een man. Er zijn immers al twee vrouwen in de raad van bestuur, is de redenatie. Die balans wil Schiphol graag zo houden.

De uitlatingen van vertrekkend Schipholbaas Jos Nijhuis in de Volkskrant leidde vanochtend tot een storm van kritiek in de politiek en op sociale media. Nijhuis stelde dat zijn opvolger sowieso een man zou worden, omdat de luchthaventop al voor de helft uit vrouwen bestaat. Schiphol nam later afstand van ‘het beeld’ dat is ontstaan, maar desgevraagd zei een woordvoerder van de luchthaven dat er bij gelijke geschiktheid wel degelijk de keuze maakt voor een man om de verhouding tussen mannen en vrouwen in de top gelijk te laten blijven.

Witte man

“Het diversiteitsbeleid van Schiphol is onoprecht”, zegt Bercan Günel, voormalig cfo van Brunel en auteur van het boek 'We hebben al een vrouw'. “Schiphol doet voorkomen alsof het bedrijf zo goed bezig is met diversiteit, maar daar is niets van waar. Uit dit besluit blijkt namelijk dat vrouwen niet de overhand mogen hebben in de top. Dat zinnetje over gelijke geschiktheid zegt niets, want mensen zijn nooit in gelijke mate geschikt voor een functie. Ze willen gewoon een witte man. ”

Bovendien is het de vraag of Gunning straks dezelfde redenering over balans in de top hanteert als er een nieuwe CEO gezocht moet worden voor verzekeraar ONVZ (waar Gunning ook voorzitter is van de RvC). Dan zou een vrouw de voorkeur moeten krijgen. Hetzelfde geldt voor Boskalis, waar Herman Hazewinkel vicevoorzitter van de RvC is. Herman Hazewinkel is ook vicevoorzitter van de RvC van Schiphol. Maar hoe waarschijnlijk is het dat er straks een topvrouw aantreedt bij Boskalis?

Icoon

Daarbij komt, zegt Günel, dat de voorzitter van de raad van bestuur niet te vergelijken is met een ander lid van de raad van bestuur. “Het gaat om een voorzittersfunctie van Schiphol. Schiphol staat voor Nederland, net als bijvoorbeeld de Rotterdamse Haven. Juist zo’n typisch Nederlands icoon zou een vrouwelijke CEO moeten krijgen. Nederland heeft dat nodig.”

Schiphol verdedigt zich door erop te wijzen dat de luchthaven onlangs toch een vrouw als financieel directeur heeft benoemd, namelijk Jabine van der Meijs. Maar als Schiphol de balans tussen mannen en vrouwen echt zo belangrijk vindt, waarom hebben ze dan niet beter vooruitgekeken, vraagt Günel zich af. “Ze wisten dat de termijn van Nijhuis afliep. Ze hadden bij het zoeken naar een cfo ook kunnen kiezen voor een man en niet voor een vrouw. Dan hadden ze nu een vrouw kunnen benoemen en had Schiphol echt iets kunnen betekenen voor Nederland als het gaat om vrouwen in topfuncties.”

Lees ook het advies van een overheidscommissie om een quotum in te voeren voor topvrouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden