Kritiek op samenwerking reclassering bij taakstraf

(Novum) - De samenwerking tussen de reclasseringsorganisaties die betrokken zijn bij de uitvoering van taakstraffen is niet optimaal. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Sanctietoepassing (IST). Het aantal werkstraffen is toegenomen van 22 duizend in 2001 tot bijna 37 duizend in 2004. Dat was voor de IST aanleiding te onderzoeken of deze groei goed is opgevangen door arrondissementen en reclasseringsorganisaties.

De IST is positief over de rol van de arrondissementen. Taakstraffen worden na een vonnis snel in werking gesteld en binnen de wettelijke termijn afgerond.

De onderzoekers hebben wel kritiek op de samenwerking tussen de reclasseringsorganisaties. De taakverdeling tussen Reclassering Nederland (RN), Leger des Heils en Stichting Verslavingsreclassering GGZ Nederland is nu niet altijd duidelijk. Daardoor wordt de dienstverlening bij de verschillende instellingen niet optimaal benut. Verslaafden die binnenkomen bij RN worden vaak onterecht doorverwezen naar de GGZ. Zij moeten door overbelasting een groot deel van de verslaafden weer terugsturen naar RN. Hierdoor loop het reclasseringsproces soms maanden vertraging op, aldus IST-hoofdinspecteur Wouter Meurs.

Een andere aanbeveling is de klachtenregeling. Nu wordt bijna niet geklaagd door veroordeelden. Dat komt volgens Meurs doordat de klachtenprocedure te ingewikkeld is. Minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA), die het onderzoek donderdag naar de Tweede Kamer stuurde, onderschrijft de aanbevelingen van de IST.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden