Kritiek op rol politie zwelt langzaam aan

Noodoproepen werden niet geloofd Geen piloot beschikbaar door vakantie

Waarom duurde het vrijdag een uur voor de Noorse politie het eiland Utoya bereikte? En waarom twijfelde de politie aan de echtheid van telefoontjes van jongeren op het eiland en hun verontruste ouders? Als de politie sneller ter plaatse was geweest, waren er misschien minder slachtoffers gevallen, zo luidt de kritiek die na de dubbele terreuraanslag van vrijdag langzaam op gang komt in Noorwegen.

De enige politiehelikopter - een observatiehelikopter, niet geschikt voor het vervoer van manschappen - bleef aan de grond omdat geen enkele piloot bereikbaar was vanwege vakantie. Het kostte de politie een half uur om naar het eiland te rijden. De boot die de agenten in enkele minuten naar het eiland had kunnen brengen, weigerde dienst omdat er te veel mensen tegelijk aan boord gingen. De politie moest een boot lenen van een toerist.

Eenmaal op het eiland kon de politie Breivik binnen vijf minuten overmeesteren. Hij bood geen tegenstand. Volgens advocaat Geir Lippestad was zijn cliënt verbaasd dat hij niet al op weg naar het eiland was aangehouden door de politie.

Gisteren vertelde Geir Johnsen, voorzitter van de sociaal-democraten in de regio Troms in het noorden van Noorwegen, tegen journalisten dat hij meerdere keren naar de politie moest bellen, nadat zijn dochter hem in paniek had gebeld. Uiteindelijk kon hij de politie helemaal niet meer bereiken, vanwege overbelasting van het telefoonnet. Zowel zijn dochter als zoon bevonden zich op het eiland toen Breivik het vuur opende. Medewerkers van het alarmnummer geloofden hem niet en hij kreeg te horen dat zijn kinderen zelf moesten bellen.

Die gang van zaken betreurt de Noorse politie gisteren in een persverklaring. Volgens de politiewoordvoerder onstond er verwarring omdat telefoontjes naar 112 bij de dichtstbijzijnde lokale centrale uitkomen en Johnsen uit een ander deel van het land belde.

Anstein Gjengedal, de chef van het politiedistrict Oslo, erkende dat de operationele inzet lijdt onder bezuinigingen van de afgelopen jaren. De Noorse regering reageerde snel en beloofde per direct circa drie miljoen euro extra voor de politie. Vice-politiechef Sveinung Sponheim verklaarde eerder dat de agenten onder grote druk staan: "Het is goed dat men ons onder de loep neemt. Maar onder de uniformen bevindt zich een brede laag van de bevolking, met een hart en gevoelens."

Het aantal doden van de dubbele terreuraanslag ligt nu op 76. Eén persoon wordt nog vermist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden