Kritiek op play-offs neemt toe

De voetbalbond KNVB houdt hardnekkig vast aan het plan het nieuwe seizoen met play-offs af te sluiten. Dit ondanks hevige kritiek van alles en iedereen.

Trainers, fans én spelers hebben zich -na de overheid, burgemeesters en politie- uitgesproken tegen de nieuwe competitie-opzet in ere- en eerste divisie van het betaald voetbal. De spelersorganisatie CSR, die vooral moeite heeft met het aantal speeldagen, overweegt naar de rechter te stappen om de plannen te dwarsbomen.

De spelers hebben de steun van de coaches. ,,Dit plan wordt ons door de strot geduwd'', zegt Jan Reker, directeur van CBV (Coaches Betaald Voetbal). ,,Hier tellen alleen commerciële belangen. Dit plannetje komt uit de koker van de Willie Wortels van de KNVB dat alleen de penningmeesters behaagt.''

In politiek Den Haag wordt verwonderd gereageerd op de starheid van de voetbalbond. ,,Ik snap niet dat de KNVB de boel zo op scherp zet. Straks staat de doorberekening van de politiekosten weer op de politieke agenda'', zegt Gerdi Verbeet (PvdA). Zij denkt dat de koppigheid de bond dan misschien duur kan komen te staan. ,,En dat voor een plan dat alleen wordt toegejuicht door mensen die op tweede kerstdag niet thuis willen zitten.''

De vastberadenheid van de KNVB heeft ook te maken met het miljoenencontract dat de Eredivisie CV onlangs met Talpa sloot. Het tv-bedrijf van John de Mol betaalt ook voor de play-offs. ,,Wij houden ons momenteel afzijdig van de discussie. Als straks onverhoopt niet kan worden geleverd wat is aangeboden, zal de prijs flink omlaag moeten,'' aldus een woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden