Kritiek op pgb-plannen zwelt aan

Enkele honderden demonstranten voerden in juni dit jaar in Den Haag actie tegen de aangekondigde bezuinigingen op het persoonsgebonden budget.Beeld ANP

Staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten van volksgezondheid staat vandaag in de Tweede Kamer opnieuw een verhit debat te wachten over het persoonsgebonden budget (pgb), het potje met geld waarmee cliënten zelf zorg kunnen inkopen om zo de regie over hun eigen leven te kunnen behouden.

De kritiek op haar beleid zwelt aan. Niet alleen vanuit de oppositie in de Tweede Kamer, maar ook vanuit haar eigen partij en de VVD. En nu hebben ook de zorgverzekeraars zich gevoegd in het koor van critici die er bij de staatssecretaris op aandringen haar voorgenomen beleid deels bij te stellen.

In een nieuwe brief over het pgb presenteert Veldhuijzen nieuwe cijfers. Dacht zij eerder de groei van de uitgaven met 900 miljoen euro te moeten beperken om zodoende binnen het beschikbare budget van 2,8 miljard euro te blijven, volgens de jongste inzichten is nu 'slechts' een bezuiniging nodig van 700 miljoen. Dat komt, omdat het aantal pgb-houders volgens nieuwe berekeningen meevalt dit jaar: geen 156.000, maar 143.000. De keerzijde van dit verhaal is dat de opbrengst van de maatregelen die zij voorstelt tegenvalt en nu uitkomt op 700 miljoen. Per saldo blijft het financiële resultaat zo hetzelfde.

En ook de plannen blijven ongewijzigd vergeleken met de eerdere voornemens: van de huidige budgethouders blijven alleen de mensen met een indicatie voor een verpleeghuis recht houden op een pgb. De rest is aangewezen op de traditionele thuiszorg, zij het dat de staatssecretaris die thuiszorg zodanig probeert te moderniseren dat elke cliënt toch in staat is de regie over het eigen leven te houden. Voor zover de thuiszorg niet in staat is de benodigde zorg te regelen komt er een speciale vergoedingsregeling waarop cliënten een beroep kunnen doen. Die regeling is toch weer een soort pgb, alleen noemt de staatssecretaris die niet zo.

De zorgkantoren van de verzekeraars moeten aan de hand van een aantal criteria bepalen of een cliënt in aanmerking komt voor de vergoedingsregeling. Die criteria zijn zo vaag dat koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland verwacht dat hierover gemakkelijk interpretatieverschillen kunnen ontstaan met als gevolg vele juridische procedures. De koepelorganisatie dringt er op aan af te zien van de vergoedingsregeling en de doelgroep in aanmerking te laten komen voor de bestaande pgb.

Ook de Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks) en Esmé Wiegman (ChristenUnie, aanvrager van het debat van vandaag) maken gehakt van de plannen van de staatssecretaris. Wiegman verwacht een grote bureaucratische rompslomp om de vergoedingsregeling. Voortman zal met een motie komen waarin zij hetzelfde bepleit als afgelopen zaterdag het congres van het CDA: behoud van eigen regie voor cliënten, en behoud van de mogelijkheid om mantelzorgers te betalen, een mogelijkheid die de staatssecretaris juist wil schrappen. Eerder al kraakten de wetenschappelijke bureaus van CDA en VVD de plannen van de staatssecretaris. Haar eigen partij deed daar zaterdag nog een schepje bovenop.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden