Kritiek op opstelling ordes en congregaties in misbruikzaken

VAN DE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

In hun gesprekken met slachtoffers van seksueel misbruik schiet een aantal ordes en congregaties tekort. Ze zijn niet open en tegemoetkomend, maar juist confronterend, concludeert de commissie-Deetman.

Ordes en congregaties verliezen zich in contact met slachtoffers wel eens in gebakkelei over juridische procedures, schrijft de commissie. "De menselijke maat moet meewegen en dat vraagt om een opstelling die veel verder reikt dan het stipt volgen van juridische procedures."

Deetman, wiens commissie misbruik in de rk kerk onderzocht, had zich verplicht te controleren of misbruikslachtoffers wel voldoende gehoor krijgen bij de organisaties die de daders vertegenwoordigen. De bisdommen onderscheiden zich positief van de ordes en congregaties, stelt de commissie-Deetman in een gisteren verschenen rapport.

Nog lang niet alle slachtoffers weten waar ze aan toe zijn. Het streven is, dat eind 2013 over de meeste klachten een uitspraak gedaan is. Om een beeld te krijgen van de voortgang ging de commissie-Deetman onder meer te rade bij slachtofferkoepel Klokk.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden