Kritiek op omroepplan Dekker

Sander Dekker Beeld ANP
Sander DekkerBeeld ANP

De ChristenUnie in de Tweede Kamer is geschrokken van de uitwerking van de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (Media). In het nieuwe omroepbestel is geen plaats meer voor levensbeschouwelijke omroepen. 'Dit is een verdere aantasting van het pluriforme bestel. Dit gaat ten koste van omroepen die juist voor kleur op de wangen zorgen', zo reageerde Kamerlid Gert-Jan Segers.

'Den Haag en Hilversum gaan steeds meer bepalen wat we te zien en te horen krijgen. De rol van de Nederlandse Publieke Omroep zou niet groter maar kleiner moeten worden', zegt Segers.

RKK-presentator en omroepbestuurder Leo Fijen noemt het verwachte besluit van Dekker een pijnlijk uitroepteken in een onvermijdelijk proces. Fijen: 'Hiermee komt een eind aan meer dan 55 jaar omroepgeschiedenis. Het blijft moeilijk te aanvaarden dat een succesvolle religieuze omroep als RKK niet verder kan.' Fijen vertrouwt erop dat RKK-programma's als Kruispunt, The Passion en de eucharistievieringen in de toekomst bij de KRO te zien blijven.

De publieke omroep hoort mensen en groepen met verschillende religieuze achtergrond een stem te geven, vindt Segers. 'Ik begrijp echt niet waar ze deze laatste zet aan verdienen. Het verdwijnen van deze omroepen is verlies. Ik ben daar zwaar teleurgesteld over.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden