Kritiek op miljoenen kostend EU-rapport over Ethiopië

Europarlementariër Thijs Berman in Addis Abeba in mei. ( FOTO EPA) Beeld EPA
Europarlementariër Thijs Berman in Addis Abeba in mei. ( FOTO EPA)Beeld EPA

In Ethiopië heerst onbegrip over een pas nu verschenen EU-rapport over de Ethiopische verkiezingen in mei. Medrek, de belangrijkste oppositiepartij van het land in de Hoorn van Afrika zegt teleurgesteld te zijn: „De EU schiet tekort”.

Thijs Berman, PvdA-Europarlementariër en hoofd van de EU-waarnemersmissie tijdens de verkiezingen, presenteerde zijn conclusies eergisteren in het Europees Parlement in Brussel. Dat was drie maanden later dan gepland en niet, zoals beloofd, in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

„Waarom kon dit niet eerder, zoals iedereen – wij en het Ethiopische volk – had verwacht”, zegt Merera Gudina, leider van Medrek. Hij was eerder voorstander van de missie.

Merera hekelt het feit dat Berman zijn oordeel velt ruim nadat het Ethiopische parlement (met daarin één zetel voor de oppositie), is beëdigd en de nieuwe regering al is gevormd. „Het had een sterk signaal kunnen zijn, maar nu heeft het geen zin meer”, zegt hij.

Ook de PvdA-Europarlementariër zelf is teleurgesteld. Zijn rapport, dat 7,6 miljoen euro heeft gekost, was half augustus klaar, maar de regering van Ethiopië weigerde toestemming te geven voor een presentatie in hoofdstad Addis Abeba. „Ik besloot met de regering in gesprek te gaan”, zegt hij. „Dat duurde lang en uiteindelijk is het mislukt. Ethiopië ontzegt haar bevolking onze conclusies. Heel treurig.”

In Brussel concludeerde Berman dat de verkiezingen „zwaar in het voordeel” zijn geweest van regeringspartij het Ethiopisch Revolutionair Democratisch Volksfront (EPRDF). De partij van premier Meles Zenawi, die sinds 1991 regeert, heeft haar macht en publieke middelen misbruikt, meldt het rapport. Het was geen gelijkwaardige strijd.

Merera onderschrijft deze conclusies, maar noemt de rest van het rapport ’diplomatiek’ en ’de waarheid ontwijkend’, waarschijnlijk, zo vermoedt hij, omdat er met de regering is gezocht naar een consensus.

Daar is volgens Berman geen sprake van. „Er is geen seconde onderhandeld over de inhoud”, zegt hij. „Alles wat er staat is verifieerbaar.”

De Ethiopische overheid zegt geen idee te hebben waarom de EU-conclusies niet in Addis Abeba zijn gepresenteerd en heeft geen boodschap aan het rapport. „Te laat, een gesloten boek, we besteden er geen aandacht meer aan”, zegt Hailemariam Desalegn, de nieuwe vicepremier en minister van buitenlandse zaken. Premier Meles nam niet eens de moeite om te reageren, maar noemde Berman eerder bevooroordeeld.

Berman twijfelt of de EU moet doorgaan met waarnemen in landen als Ethiopië, die in democratisch opzicht tekortschieten en zich niets aantrekken van wat anderen daarvan vinden. „Het kost handen vol geld en heeft geen zin als je er niet hard tegen optreedt”, zegt hij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden