Kritiek op massale arrestatie Feyenoordfans

RAPPORT OMBUdSMANNEN

NIELS MARKUS

De grondrechten van de 326 Feyenoordfans die na een protestmars werden opgepakt, zijn geschonden.

De politie, het Openbaar Ministerie, en burgemeester Ahmed Aboutaleb zijn tekortgeschoten in hun communicatie rond de protestmars van Feyenoordsupporters op 21 februari. Ook hebben zij een 'ongeoorloofde inbreuk op de grondrechten' gepleegd van de 326 fans die voor aanvang van de wedstrijd Feyenoord-Roda JC werden gearresteerd.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen en de gemeentelijke ombudsman van Rotterdam, Anne Mieke Zwaneveld, vinden dat de burgemeester de demonstranten had moeten inlichten dat zij niet naar het Maasgebouw mochten lopen. Ze wilden naar het verblijf van de clubdirectie en daar als 'ludiek' protest verhuisdozen over het hek gooien. Onderweg werden de supporters echter vastgezet door de ME. Zij werden erdoor overvallen, stellen de ombudsmannen. Hun was niet meegedeeld dat het Maasgebouw verboden terrein was.

De ombudsmannen hebben begrip voor het verweer van Aboutaleb, die een bestorming van het Maasgebouw vreesde. Dat gebeurde al eens in 2011. "De burgemeester had demonstranten echter wel moeten informeren. Nu hebben zij geen goede afweging kunnen maken om wel of niet met de mars mee te lopen."

De grondrechten van de demonstranten zijn geschonden toen zij werden gefouilleerd en met hun legitimatiebewijs op de foto werden gezet. "Daar was onvoldoende juridische basis voor." De ombudsmannen vinden het ook discutabel dat de supporters werden aangehouden vanwege samenscholing. Juridisch is dat onmogelijk bij een betoging.

Op het politiebureau kregen de arrestanten een strafbeschikking voor samenscholing. Zij konden direct een boete betalen, wat gelijkstaat aan een bekentenis en een aantekening op het strafblad. Dat kan alleen wanneer het OM overtuigd is van de schuld van een verdachte, stellen de ombudsmannen. De arrestanten waren niet gehoord, en bij de insluiting stonden ook 'gewone' supporters, onder wie 65 minderjarigen. Op het bureau waren geen advocaten aanwezig.

Na de arrestaties werd Aboutaleb verweten dat hij geen 'bestuurlijke ophouding' had ingezet. Daarmee kan een burgemeester besluiten een groep maximaal twaalf uur vast te houden. Er volgt dan geen strafrechtelijke vervolging. Aboutaleb heeft het middel steeds een 'gedrocht' genoemd, dat 'niet te gebruiken' is. Ook de huidige ombudsman vindt bestuurlijke ophouding "gecompliceerd, bewerkelijk en arbeidsintensief. De huidige wettelijke regeling behoeft aanpassing."

De burgemeester, het OM en de politie bestuderen het rapport nog voor zij inhoudelijk reageren. Wel kondigde Aboutaleb gisteravond aan dat hij bij de Kuip geen demonstraties meer toestaat rond wedstrijden van Feyenoord.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden