Kritiek op keuze voor niet duurzame RBS als overheidsbank

Van onze redactie economie

amsterdam – Royal Bank of Scotland leed vorig jaar een recordverlies van 26,9 miljard euro. Het verlies is deels het gevolg van dure overnames, waaronder ABN Amro. Royal Bank of Scotland heeft over 2008 in totaal 18 miljard afgeschreven op die overnames. Verder brengt RBS 363 miljard euro aan risicovolle beleggingen onder in een vehikel dat tegen verliezen wordt verzekerd door de Britse overheid. Die is al voor meer dan 70 procent eigenaar van de Britse bank.

Het besluit van minister Bos om RBS in te huren als huisbankier voor de transacties van het Rijk, roept inmiddels vragen op. Maandag werd duidelijk dat RBS voor tenminste vier jaar alle betalingsverkeer voor de rijksoverheid zal verzorgen.

De kleinste regeringspartij ChristenUnie vindt dat een ongelukkige keuze. Niks wijst erop dat bij de selectie duurzaamheid een criterium is geweest, vindt het CU-Kamerlid Ernst Cramer. Hij stelde over de keuze schriftelijke vragen. „Zeker gezien de jarenlang slepende discussie over duurzaam inkoopbeleid is dat zeer spijtig”, vindt Cramer. Ook GroenLinks denkt dat Bos een verkeerde keuze heeft gemaakt.

Cramer verwijst naar een rapport uit 2007 van Banktrack, een onderzoeksbureau naar financiële stromen dat wordt gesteund door kritische organisaties als Friends of the Earth, Somo en Greenpeace. In dat rapport scoort RBS relatief slecht. RBS investeert veel in de ontwikkeling van mijnen, de olie- en gasindustrie, maar staat nauwelijks stil bij de effecten daarvan op bijvoorbeeld klimaatverandering, concluderen de onderzoekers van Banktrack.

Ook andere punten – biodiversiteit, mensenrechten, inheemse volkeren of rechten van arbeiders – wegen nauwelijks mee in investeringsbeslissingen van de bank. Heldere afspraken over te bereiken doelen ontbreken bijvoorbeeld. Peter Ras, bankspecialist van Oxfam Novib: „RBS loopt op dit terrein duidelijk achter op grote Nederlandse banken als Rabobank. Die keuze is dus onbegrijpelijk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden