Kritiek op kabinet over MH17

Tweede Kamer: Kabinet negeert belangrijke punten uit rapport Onderzoeksraad

De Kamer is ontevreden over de manier waarop het kabinet omgaat met het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) schreef over de vliegramp met vlucht MH17. Minister van veiligheid en justitie Ard van der Steur stuurde de Kamer gisteren een reactie op het rapport dat de OVV 13 oktober publiceerde. Volgens D66 en CDA neemt Van der Steur belangrijke kritiek niet ter harte.

Het gaat dan vooral om de vraag hoe het kon dat MH17 op 17 juli 2014 boven een oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne vloog, terwijl daar al eerder militaire toestellen uit de lucht waren geschoten. Kort na de vliegramp rees de vraag of Nederlandse ministeries en inlichtingendiensten risico's over het hoofd hadden gezien. De OVV concludeerde uiteindelijk dat eigenlijk niemand verantwoordelijk was voor luchtveiligheid, en dat de nationale en internationale uitwisseling van informatie beter moet.

Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat het kabinet in zijn reactie te weinig aandacht heeft voor wat Nederland zelf kan doen om te voorkomen dat vliegtuigen in de toekomst over risicovolle oorlogsgebieden vliegen: de kabinetsbrief bespreekt vooral wat Nederland binnen de Europese Unie en de internationale luchtvaartorganisatie Icao op termijn hoopt te veranderen.

Volgens Sjoerdsma 'lijkt de urgentie te zijn weggesijpeld'. "Ik denk dat het kabinet een aantal belangrijke aanbevelingen van de OVV iets te veel negeert." Hij wijst erop dat uit het rapport blijkt dat de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid geen coördinerende rol vervult rond de burgerluchtvaart. Het kabinet komt niet met plannen om daar iets aan te veranderen.

Hij vindt dat het kabinet ook de kritiek op gebrekkige uitwisseling van informatie tussen de overheid en luchtvaartmaatschappijen niet ter harte neemt. "Daar verandert niet veel meer dan dat een al bestaand overleg meer structuur krijgt."

Pieter Omtzigt (CDA) deelt die kritiek. Ook vraagt hij zich af waarom het kabinet niets zegt over een andere gevoelige bevinding van de OVV. De onderzoeksraad concludeerde dat zowel Rusland als Oekraïne hun radargegevens over wat er op 17 juli 2014 in het Oost-Oekraïnse luchtruim plaatsvond gewist heeft. Omtzigt verwacht dat dit strafrechtelijke vervolging van daders zal bemoeilijken. Zonder de radargegevens is het lastig te bepalen van welke locatie de raket die MH17 neerschoot precies is afgevuurd.

Coalitiepartijen PvdA en VVD wilden gisteren nog niet reageren. Zij komen waarschijnlijk begin volgend jaar met een standpunt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden