Kritiek op hervormde top terecht, zegt Blei

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De hervormde kerkvoogden hebben er terecht over geklaagd dat de top van hun kerk zelf nog geen fatsoenlijk beleidsplan heeft kunnen opstellen, maar dit wel van de plaatselijke kerkeraden verlangt. Dit is een van de weinige (zelf)kritische kanttekeningen die de hervormde secretaris-generaal dr. K. Blei zich veroorlooft in het jaaroverzicht dat in het zojuist verschenen Jaarboek Nederlandse Hervormde Kerk 1992 is opgenomen.

Blei voert wel een verzachtende omstandigheid aan tegen de klacht van de kerkvoogden:de boel is plaatselijk zoveel gemakkelijker te overzien en te coordineren dan landelijk. Maar dat is, erkent hij, geen afdoende excuus.

Voor dit jaar voorziet Blei verbetering, onder andere omdat de centrale beleidsstaf van de kerk vorig jaar 'nieuw enthousiasme en gescherpt methodisch inzicht' heeft opgedaan op werkconferenties onder leiding van een adviesbureau voor management. Uit die conferenties is een 'Verbeter- en veranderplan' voortgekomen, dat de landelijke managers van de kerk meer kijk en greep op hun werk moet geven. Wat Blei niet vermeldt in zijn kroniek van 1991 - die elders wel enige personalia bevat - is dat dit plan voor de secretaris algemene zaken van de kerk, ds. mr. J. Haeck, mede reden was om zijn functie neer te leggen. Zijn plaats in de landelijke top is nog steeds vacant.

Classicale verwarring

De opname van een jaaroverzicht is niet het enige novum in het jaarboek (uitg. Boekencentrum, 597 blz.39,50). De classicale rangschikking van gemeenten en predikanten moest, voor een keer, worden opgegeven, omdat de herindeling van de hervormde classes (districten) nog niet tot in de puntjes is geregeld.

Formeel telt de hervormde kerk vanaf dit jaar 75 in plaats van 57 classes, een gevolg van het streven naar eenwording met de gereformeerde kerken, maar de praktische problemen, daardoor ontstaan, zijn nog niet overal uit de wereld geholpen. Zo moet er nog iets worden bedacht voor voor een aantal streekgemeenten op het platteland die in de nieuwe opzet over diverse classes worden verdeeld. De samenstellers van het jaarboek hebben daarom ditmaal de ruim 1350 hervormde gemeenten niet per regio, maar in alfabetische volgorde opgevoerd.

Nieuw is ook de verkeerde vermelding van het moderamen (synodebestuur). Dat staat nog in zijn vroegere samenstelling geregistreerd, met ds. B. Wallet als voorzitter in plaats van dr. G. H. van de Graaf, maar curieus gemoeg wel zonder ds. mr. J. Haeck, die overigens in de rubriek 'predikanten voor buitengewone werkzaamheden' nog steeds als secretaris algemene zaken vermeld staat, maar wiens naam in het personenregister weer ontbreekt.

De foute opsomming van de moderamenleden kon nog op een inlegpapiertje worden gecorrigeerd. De afwezigheid van moderamenlid dr. J. Hoek in het personenregister niet. En van ds. J. F. Mos te Den Haag wordt nog altijd de indruk gewekt, dat hij zijn kerkelijke loopbaan in 1989 begon, hoewel Evert Mathies er in 1991 in een signalement van de vorige druk al op attendeerde, dat deze predikant voordien de gereformeerde kerken diende.

Kennelijk zijn feilen als deze in een hervormd jaarboek even moeilijk te vermijden als spelfauten in een ochtendblad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden