Kritiek op generaal pardon

door Antoine Verbij

De coalitiegenoten CDU/CSU en SPD zijn het verrassend eens geworden over een nieuwe regeling voor vluchtelingen. Maar kerken en vluchtelingenorganisaties hebben veel kritiek.

Het is nog allerminst duidelijk welke vluchtelingen op een verblijfsvergunning mogen rekenen. De schattingen lopen sterk uiteen. Volgens officiële cijfers zullen circa 100.000 van de 193.000 uitgeprocedeerde asielzoekers van de regeling profiteren. Volgens sommige vluchtelingenorganisaties en de kerken zullen dat er hooguit 30.000 zijn. Voor veruit de meeste vluchtelingen in de Bondsrepubliek blijft de huidige onzekerheid bestaan.

Op zich is het een klein wonder dat de christen-democraten en de sociaal-democraten het eens zijn geworden over een verblijfsregeling voor vluchtelingen. In het verleden leidde wetgeving over immigratie altijd tot felle debatten. De coalitie kreeg voor haar eensgezindheid in vrijwel alle toonaangevende kranten lof toegezwaaid.

Inmiddels is de discussie in alle hevigheid losgebrand. Dezer dagen confereren in Neurenberg de deelstaatministers van binnenlandse zaken. De regeringsvoorstellen zijn daar het belangrijkste agendapunt. Van tevoren lieten enkele christen-democratische ministers weten de voorstellen niet te accepteren. De Nedersaksische minister Uwe Schünemann zei dat de regeling leidt tot een ’toenemende druk op de sociale voorzieningen’.

Volgens de regeringsvoorstellen hebben vluchtelingen die binnen twee jaar werk hebben gevonden, recht op een verblijfsvergunning. Schünemann vreest dat het heel moeilijk zal zijn om vluchtelingen die geen werk hebben gevonden, naar hun land van herkomst terug te sturen. Ondertussen hebben ze wel recht op een uitkering. Veel deelstaten en gemeenten kunnen die niet betalen, menen Schünemann en zijn christen-democratische collega’s.

Volgens de leiders van de katholieke en de evangelische kerk gaan de voorstellen niet ver genoeg. In een brief aan de ministersconferentie schrijven kardinaal Lehmann en bisschop Huber dat het coalitievoorstel opnieuw een muur opwerpt tussen de vluchtelingen en de samenleving. In de brief bekritiseren de kerkleiders vooral de voorwaarde dat vluchtelingen alleen mogen blijven als ze niet verdacht worden van terrorisme. Ze vinden het onaanvaardbaar dat die verdenking voor hele groepen geldt, zoals voor alle Irakezen.

Organisaties als Amnesty International en Pro Asyl gaan nog verder in hun kritiek. De secretaris van Pro Asyl spreekt in een persbericht zelfs van ’bedrog met etiketten’: ’Wat als een regeling van het verblijfsrecht wordt gepresenteerd, is in werkelijkheid de voorbereiding op een massale uitzetting.’ Net als andere vluchtelingenorganisaties vindt Pro Asyl dat de coalitie de vluchtelingen nog altijd ziet als profiteurs van de sociale voorzieningen. De meesten willen echter niets liever dan leren, werken en integreren.

Ondertussen manen de leiders van de coalitiepartijen tot kalmte. Het voorstel is een zwaar bevochten compromis.

Ze hebben de deelstaatministers van binnenlandse zaken opgeroepen zich constructief op te stellen. „Als het voorstel door de ministers kapotgepraat wordt”, zei de SPD-specialist voor binnenlandse zaken Dieter Wiefelspütz, „dan word ik heel erg boos”. De christen-democratische deelnemers aan de ministersconferentie lijken daar niet van onder de indruk. „We hebben eerder al soortgelijke voorstellen van de regering-Schröder tegengehouden”, zei de Nedersaksische minister Schünemann. „Dat zullen we nu weer doen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden