Kritiek op EU om lot van ruim 300.000 kindvluchtelingen

ANNE GRIETJE FRANSSEN

Kinderen zijn veruit de kwetsbaarste groep vluchtelingen, maar ze zijn nu 'slechts een voetnoot in het Europese vluchtelingenbeleid'. Dat schrijft een werkgroep van 41 Europese kinderombudsmannen in een rapport dat zij gisteren overhandigden aan de Europese Commissie. Hierin manen ze de Europese leiders direct over te gaan tot actie.

Van de 1 miljoen geregistreerde vluchtelingen die in 2015 naar Europa kwamen, was ruim een derde minderjarig. "Kinderen moeten de hoogste prioriteit krijgen", zegt de Nederlandse kinderombudsman Marc Dullaert, tevens voorzitter van de groep ombudsmannen. Europa slaagt er volgens hem niet in de kindvluchtelingen 'in hun meest fundamentele rechten' te voorzien.

De afgelopen vier maanden deed de werkgroep, op initiatief van Dullaert, onderzoek naar de situatie van kindvluchtelingen. De bevindingen liegen er niet om.

"Als vluchtelingen de overkant van de Middellandse Zee hebben bereikt zijn ze wel veilig, is de algemene veronderstelling." Dat blijkt een grove misvatting. Vooral kinderen moeten het tijdens de verdere tocht ontgelden. Een van de grootste problemen ligt bij de tijdelijke opvangkampen die op alle knelpunten van het traject liggen. "Die zijn absoluut niet voorbereid op de winter. In Oost-Europa is het bitterkoud. De vluchtelingen komen terecht in tenten, vaak zonder verwarming en met te weinig dekens. Voor jonge kinderen, die vaak al ondervoed en onderkoeld zijn, kan dit fataal uitpakken."

Een andere zorg zijn minderjarigen die alleen reizen. Vaak laten ze zich niet registreren uit angst gevangengezet te worden. Voor overheden zijn ze onzichtbaar en daarmee 'extreem kwetsbaar'. Deze groep is onevenredig vaak slachtoffer van afpersing, mensensmokkel of prostitutie. Sommige kinderen wier geld op is voordat ze hun bestemming hebben bereikt, worden gedwongen tot 'overlevingsseks' om de volgende etappe van hun tocht te bekostigen.

De werkgroep adviseert de Europese Commissie snel met een actieplan te komen. Ook sporen ze Europa aan om bij de beloofde herverdeling van 160.000 vluchtelingen prioriteit te geven aan alleenreizende kinderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden