Kritiek op de procedure is al zo oud als de Televizier-Ring zelf

Tv-prijs | Er klinkt kritiek op de Televizier-Ring: stemmen via internet zou het prestige van de prijs schaden. Is dat zo?

Kijkcijferkanon 'Heel Holland bakt' behoort niet tot de genomineerden voor de Gouden Televizier-Ring, de publieksprijs voor het beste tv-programma, die vanavond wordt uitgereikt. Alweer niet. Dit jaar streefden 'Floortje naar het einde van de wereld', 'Geer & Goor: Zoeken een hobby!' en 'Penoza' de taartenshow voorbij. Het bewijs, vinden critici, dat het stemsysteem niet deugt.

Dat een programma dat zo goed bekeken wordt jaar na jaar niet door de voorrondes komt, klopt niet, zei NTR-directeur Paul Römer in 'Mediaforum' op Radio 1. "Sinds Jan Smit in 2005 zijn publiek wist te verleiden te stemmen op 'Gewoon Jan Smit' en de Ring won, is de prijs minder waard geworden. Meerdere programma's hebben ten onrechte gewonnen."

Televisiewetenschapper Maarten Reesink van de Universiteit van Amsterdam is het grondig met hem eens. "Ooit was de Gouden Televizier-Ring de meest felbegeerde prijs. Maar hij is aan inflatie onderhevig."

Als voorbeeld noemt hij de winnaar van 2011: 'Voetbal International'. "Toen zag je duidelijk dat de Ring is verworden tot de prijs van het programma dat zijn achterban het beste weet te mobiliseren. Bij wijze van protest tegen de prijs - presentator Johan Derksen had gezegd dat hij de Ring maar flauwekul vond - stemde de relatief kleine schare fans van het programma massaal."

De stemprocedure van de Gouden Televizier-Ring kent drie fases. Na de kwalificatieronde gaan de vijf tv-programma's met de meeste stemmen met vijf titels die de Televizier-redactie kiest (de wildcards) naar de nominatiefase. Daarin worden de drie finalisten bepaald op basis van op internet uitgebrachte stemmen.

En daar zit 'm de crux. Bepaalde groepen zijn minder gauw geneigd om op een website te stemmen dan andere. Ouderen bijvoorbeeld, zoals Omroep Max-baas Jan Slagter al jaren verongelijkt roept. Alhoewel dat argument enigszins is komen te vervallen nu Gerard Joling en Gordon genomineerd zijn met hun strijd tegen eenzaamheid onder senioren.

"Toch is de online stemprocedure ingewikkelder voor ouderen dan voor jongeren", stelt Reesink. "Los daarvan gaat de Ring nu niet meer naar het beste tv-programma, maar naar de show die de grootste pr-machine en trouwste achterban heeft. De organisatie moet iets veranderen."

Dat is Televizier niet van plan. "Er is altijd al veel commentaar geweest op de verkiezingsprocedure", zegt adjunct-hoofdredacteur Jeroen de Goeij. "Er zijn dit jaar bijna een miljoen stemmen uitgebracht, een record. En die stemmen zijn nu eenmaal de essentie van deze prijs."

Wel geldt vanaf deze editie een kiesdrempel. Na alle kritiek op de nominatie van 'Streetlab' vorig jaar - een jongerenprogramma waar meestal niet meer dan een paar honderdduizend mensen naar kijken op NPO3 (de serie is populairder op YouTube) - moet minstens één aflevering van een programma minimaal 500.000 kijkers hebben getrokken.

"Als publieksprijs moet de Ring een redelijke grote groep mensen boeien", legt De Goeij die keuze uit. Maar dat doet 'Streetlab' toch ook? Niet op de beeldbuis, maar wel online. En wat te denken van populaire vlogs en tv-programma's die enkel online te zien zijn? "We houden de ontwikkelingen binnen het medialandschap goed in de gaten. Wie weet kunnen zij in de toekomst wel meedingen naar de Ring."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden