Kritiek op de koning breekt rapper op

Mouad Belghouat, bij zijn vrijlating uit de gevangenis in Casablanca in januari.Beeld AFP

De 'honden van de staat'. Zo noemt rapper Lhaqed de Marokkaanse politie. In het nummer 'Klab Addawla' beschuldigt hij de politie van corruptie. Het kwam hem vrijdag ook in hoger beroep op een veroordeling tot een jaar gevangenisstraf te staan.

Lhaqed is het niet eens met zijn veroordeling. In het dagelijks leven heet hij Moad Belghouat en werkt hij in een fabriek waar elektriciteitskabels worden gemaakt, maar als prominent lid van de protestbeweging 20 februari strijdt hij voor gelijke rechten voor alle Marokkanen. Vrijheid van meningsuiting is een van die rechten.

Ongezouten kritiek op koning
Bovendien is Lhaqed zeker niet de enige rapper die maatschappelijke misstanden in Marokko aankaart, en corruptie is een probleem waarover vrijuit wordt gesproken op televisie en in het parlement.

Maar misschien is het vooral zijn lidmaatschap van de protestbeweging die het regime dwarszit, of anders wel zijn ongezouten kritiek op de koning in sommige raps (zie kader). Vorig jaar werd Lhaqed al eens opgepakt voor mishandeling, maar al snel bleek dat de rechtszaak tegen hem een in scène gezet proces was. Een uitgelokte straatruzie moest de 24-jarige activist achter de tralies krijgen.

De zaak tegen Lhaqed kreeg veel media-aandacht en uiteindelijk veroordeelde de rechtbank hem tot vier maanden cel, wat precies gelijkviel met de tijd dat hij in voorarrest had gezeten. Hij was vrij om te gaan en justitie leed geen gezichtsverlies.

Ezelskop
Eind maart werd Lhaqed ineens weer ingerekend. Ditmaal voor beledigende beelden in een videoclip. In een YouTube-filmpje werden beelden van demonstraties afgewisseld met karikaturen van Marokkaanse machthebbers; op een foto is het hoofd van een politieman door een ezelskop vervangen. De beelden werden begeleid door de rap 'De honden van de staat'.

Belediging van autoriteiten
Reden voor de politie om een aanklacht in te dienen. Alleen: de beelden waren helemaal niet door Lhaqed op internet geplaatst. In het proces richtten de vragen van de rechter zich daarom al snel op de songtekst. De rapper werd tot 1 jaar cel veroordeeld voor belediging van de autoriteiten. Lhaqed ging in hoger beroep - tevergeefs.

De veroordeling staat niet op zichzelf: de afgelopen weken werden er enkele tientallen aanhangers van de 20 februari-beweging opgepakt. Nieuw was de aanklacht tegen enkele van hen: 'lidmaatschap van een verboden organisatie'.

Marteling
Er is zo een verschuiving zichtbaar in de overheidsaanpak van de Marokkaanse versie van de Arabische Lente: eerst werden er nog aanklachten verzonnen om protestleiders vast te zetten, nu niet meer. Ook wordt er nu hard opgetreden bij demonstraties, terwijl die eerder vaak werden toegestaan. Sommige activisten werden geblinddoekt afgevoerd. Een activist maakte melding van marteling. Uit protest tegen hun behandeling zijn enkele gevangenen in hongerstaking gegaan.

Mensenrechtenactivisten zijn bang dat opnieuw 'Jaren van lood' aan zullen breken. Zo werden de jaren van verdwijningen en martelingen onder de vorige koning Hassan II genoemd.


Genoeg gezwegen
(fragmenten uit de songtekst van Baraka min Asskat, vrij vertaald)

Als het volk wil leven
Moet het opkomen voor zijn rechten
Tot wanneer blijven wij zwijgen?
Zij buiten onze rijkdom uit
En laten slechts kruimels voor ons over
Terwijl zoveel activisten voor ons het leven hebben gelaten

Aan alle Marokkanen, aan de kinderen van de vrijheid, zij die weigeren zich te laten vernederen, zij die in armoede enonrechtvaardigheid leven
Word wakker!
Kijk naar de Egyptische en de Tunesische bevolking
Zij die het over een Marokkaanse uitzondering hebben zijn leugenaars

Mensen zeggen: Pas op, hier moet je niet over praten
Ze zullen je laten verdwijnen
Ik roep dit luid en duidelijk
Dat ze me laten verdwijnen
Ik wil mijn rechten
Laat ze me mijn rechten geven of me doden

Jullie speculeren over onze ruggen heen
Jullie doen ons in de uitverkoop
En willen altijd maar meer
Jullie verdelen de buit onder elkaar
En kussen zijn hand
Leve mijn vader
Maar niet leve de koning

Hij heeft bezit genomen van onze rijkdom
En zolang ik leef zal zijn zoon die niet erven

Glitters en confetti
Onze koning is goed en zorgt voor ons
Maar zorgt hij echt voor ons?
Het meeste geld gaat naar zijn paleizen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden