Kritiek op besluit Haagse scholen om Zwarte Piet in de ban te doen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het besluit van alle 150 Haagse basisscholen om Zwarte Piet de komende drie jaar om te vormen tot een neutrale Piet, stuit op veel weerstand. Volgens een peiling van Omroep West vindt 85 procent van de inwoners het afschaffen van Zwarte Piet 'onzin' of 'een slechte beslissing'.

Gemeenteraadslid Richard de Mos van de Groep De Mos/Ouderenpartij verzamelde duizenden handtekeningen in een petitie voor het behoud van Zwarte Piet. Hij vroeg een spoeddebat aan. Haagse ouders, zoals VVD- Kamerlid Ockje Tellegen, lieten via Twitter of met telefoontjes aan bijvoorbeeld het AD/Haagse Courant weten woedend te zijn over het besluit.

Ook oudervereniging Ouders & Onderwijs vindt het eigenaardig dat het besluit over Zwarte Piet genomen is zonder ouders hierover te raadplegen. Op de meeste scholen in Nederland wordt gezamenlijk overlegd hoe iedereen het feest het liefst op school wil vieren.

In Rotterdam leidde dat afgelopen jaar niet tot problemen, zegt de voorzitter van de koepel van scholen. In Amsterdam wordt per schoolbestuur, waar meerdere scholen onder vallen, afgesproken welke rol Zwarte Piet rondom 5 december speelt. De lijn in de hoofdstad is wel dat Piet aan 'modernisering' toe is. In Utrecht wil de voorzitter van de koepel van basisscholen niets kwijt over het onderwerp. Zij laat alleen weten dat er over Zwarte Piet gesproken wordt.

In Den Haag moet Zwarte Piet nu op elke school in drie jaar tijd ontdaan zijn van discriminerende kenmerken: zwarte huidskleur, kroeshaar, dikke rode lippen, oorringen en een dommige, onderdanige houding. Er zouden volgens de scholen kinderen in Den Haag zijn die zich niet prettig voelen bij een Sinterklaasfeest met een traditionele Zwarte Piet.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden