Kritiek op 'Auntie Beeb'

'Auntie Beeb', zoals de Britse staatsomroep BBC in de volksmond heet, heeft het verbruid bij de Britse regering. Boos en verdrietig is Londen dat 'haar' BBC het in het hoofd haalt om vraagtekens te zetten bij de Navo-acties tegen Kosovo en de rest van Servië.

Ditmaal is de BBC-correspondent in Belgrado, John Simpson, aanstichter en doelwit van de gramschap van Tony Blairs Labour-regering. Simpson, gestaald buitenlandverslaggever, laat zich gebruiken als spreekbuis voor de Milosevic' Agitprop, luidt de klacht. Een klacht die nog niet op het hoogste niveau wordt geuit, maar vooralsnog wordt geventileerd door - wat zo fraai heet - 'hoge regeringsfunctionarissen'.

Volgens The Times richtte de woede zich deze week eerst tegen een serie interviews van Simpson met Servische burgers. Die zeiden dat de Navo-bombardementen hun steun aan Milosevic alleen maar hadden versterkt. Als klap op de vuurpijl kwam Simpson eergisteren met de veronderstelling dat de Serviërs het wel eens bij het rechte eind zouden kunnen hebben wat betreft de Navo-luchtaanval op het konvooi vluchtelingen. Een indicatie daarvoor: het toelaten van journalisten tot het slagveld.

Of Simpson wel goed bij zijn hoofd was, zo luidde ongeveer de reactie uit regeringskringen, en of hij niet wist dat al sinds jaar en dag journalisten worden meegetroond om oorlogsschade te aanschouwen die zelf is veroorzaakt. Des te pijnlijker was het voor Londen om even later te moeten toegeven dat de aanval op het konvooi nabij Djakovica wel degelijk door Navo-toestellen was uitgevoerd.

De leiding van de Britse omroep neemt het onvoorwaardelijk op voor Simpson. Richard Ayre, adjunct-directeur van de nieuwsdienst, had niets dan lof voor Simpsons 'moed en integriteit'. ,,Het is belangrijk dat het publiek een juiste beschrijving krijgt van de sfeer in Belgrado'', aldus Ayre.

Simpson heeft ook steun gekregen buiten de BBC. Oud-collega Martin Bell, vermaard oorlogscorrespondent onder meer tijdens de oorlog in Bosnië-Herzegowina en nu onafhankelijk lid van het Britse Lagerhuis. Hij noemt Simpson ,,een van BBC's meest geloofwaardige en ervaren verslaggevers''. Wat de regering moet begrijpen, zegt Bell, is dat ze niet verwikkeld is in een propaganda-oorlog, maar in een strijd ter verdediging van onze waarden, inclusief een vrije pers.

De ophef doet denken aan de commotie tijdens Operatie Desert Fox, eind vorig jaar, toen de BBC uiterst kritisch reageerde op de Amerikaans-Britse bombardementen op Irak. Toen waren het bewindslieden in hoogst eigen persoon, zoals minister van defensie George Robertson en zijn collega van buitenlandse zaken Robin Cook, die 'Auntie Beeb' onderuit de zak gaven.

Maar zo bont als Blairs voorgangster Margaret Thatcher heeft niemand het nog gemaakt. Destijds in 1982, tijdens de oorlog tegen Argentinië om de Falkland-eilanden, beschuldigde de Conservatieve premier de kritische BBC zelfs in bedekte termen van 'landverraad' en 'Vijfde Colonne-gedrag'. Daarbij kreeg zij alle steun van het sensatieblad The Sun, dat in die dagen zijn miljoenenoplage sleet met de patriottische slogan 'de krant die onze jongens steunt'. Zover echter gaat zelfs The Sun ditmaal niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden