Kritiek op Arafats 'uitverkoop' komt van twee vleugels

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - Voorlieden van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO zeiden gisteren dat nu alles afhangt van Israel. Als dat land akkoord gaat, gaan de plannen voor zelfbestuur in Gaza en Jericho gewoon door, zo zeiden ze.

Maar de indruk als zouden de plannen geen tegenstand ondervinden binnen de Palestijnse gemeenschap zelf is onjuist. Kritiek komt er van twee kanten. Zowel de islamitische fundamentalisten als op Syrie leunende, linksradicale groeperingen hebben geen goed woord over voor het 'historische compromis'.

Ook binnen het uitvoerende comite van de PLO was een meerderheid tegen.

Dat wil nog niet zeggen dat de meeste Palestijnen die negatieve mening delen. De zetels in het uitvoerende comite worden via een historisch gegroeide sleutel verdeeld over de verschillende guerrilla-organisaties die samen de PLO uitmaken. Zolang Arafat de steun heeft van de grootste groep binnen de PLO, de Fatah-beweging, hoeft hij niet bang te zijn dat PLO-dissidenten een volksbeweging tegen zijn plannen op gang brengen.

Terreurdaden zouden ze wel kunnen plegen, zeker als hun broodheer Syrie dat toelaat.

Moeilijker te beoordelen valt het gevaar van de kant van de islamitische fundamentalisten. Deze hebben hun eigen organisaties, die niet deel uitmaken van de PLO. De belangrijkste zijn de Hamasbeweging en de Islamitische Djihad.

Veel mensen hebben zich uit wanhoop bij die groepen aangesloten. Nu er hoop gloort, ligt het voor de hand dat de fundamentalisten aanhangers zullen verliezen, wat niet betekent dat hun rol is uitgespeeld. Ze zouden juist nu met een campagne van geweld kunnen proberen de plannen te dwarsbomen. Ook later zouden ze weer aan belang kunnen winnen, als de PLO niet in staat zou blijken een behoorlijk bewind te voeren in Gaza en Jericho.

“Een ramp voor het Palestijnse volk en generaties van moslims”, zo noemde Abd Al-Aziz Rantisi het Jericho-Gazaplan. Rantisi is de woordvoerder van de vierhonderd islamitische fundamentalisten die Israel in december over de Libanese grens zette. Hij zei dat de Hamasbeweging vreesde dat het akkoord kan leiden tot een Palestijnse burgeroorlog.

Volgens Rantisi was dat een waarschuwing en geen oproep tot bloedvergieten.

Vier radicale groeperingen in de Syrische hoofdstad Damascus riepen de bewoners van de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon op tot een proteststaking van een dag. Volgens die groeperingen heeft de PLO de verhalen over een dreigend financieel bankroet van de organisatie verzonnen om de Palestijnen onder druk te zetten het Gaza-Jerichoplan te accepteren. Van de vier groepen is het Volksfront voor de bevrijding van Palestina belangrijk, omdat die, na Arafats Fatah, de grootste organisatie in de PLO is.

De andere drie, de pro-Syrische vleugel van het Democratische front voor de bevrijding van Palestina (PFLP), het Palestijnse bevrijdingsfront en Fatah revolutionaire raad van Aboe Nidal zijn getalsmatig van veel minder belang. Maar vooral Aboe Nidals organisatie kan goed zijn voor knetterend terroristisch vuurwerk.

Op de persconferentie in Damascus ontbrak Ahmad Djibril van de PFLP algemeen commando. Djibril bedreigde in een communique PLOleider Jasser Arafat met de dood. “Wij herinneren Arafat aan het lot van Anwar Al-Sadat en Issam Sartawi. Als hij het complot van het zelfbestuur in Gaza en Jericho accepteert zal hij de prijs betalen, net als zijn medewerkers”. De Egyptische president Sadat, die in 1978 vrede sloot met Israel, werd in 1981 tijdens een parade vermoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden