Kritiek op Aboutaleb om bezoek aan Saudi-Arabië

De voor Nederland lastige relatie met Saudi-Arabië bezorgt dit keer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb kopzorgen. Zijn handelsmissie naar Riyadh voor het havenbedrijfsleven is verkeerd gevallen in de Rotterdamse gemeenteraad.

Aboutaleb keert dit weekeinde terug van een driedaags werkbezoek aan Saudi-Arabië. Op zijn inmiddels omstreden reis spreekt hij samen met het Havenbedrijf Rotterdam met belangrijke grote Saudische spelers in de haven, zoals het petrochemieconcern Sabic en staatsoliemaatschappij Saudi Aramco.

Een meerderheid van de gemeenteraad eist dat de burgemeester na terugkeer verantwoording aflegt. Hij moet voortaan zijn buitenlandse reizen ruim van tevoren melden.

Aanleiding zijn de bezwaren van SP-fractieleider Leo de Kleijn, die Aboutalebs deelname aan de handelsmissie eerder deze week betitelde als 'een hypocriet signaal'. De SP'er verwees naar de stevige taal die Aboutaleb koos na de door IS-geclaimde aanslagen in de Parijs.

De Kleijn: "De ene week wil burgemeester Aboutaleb IS wegvagen. De week erop brengt de burgemeester een bezoek aan een land dat zelf alles behalve zuiver is wat betreft mensenrechten en dat mogelijk betrokken is bij de financiering van IS. Als je IS aan wil pakken, moet je beginnen bij de geldstromen en niet gaan borrelen met sponsors van terrorisme."

Aboutaleb reageerde niet vanuit Saudi-Arabië, maar wil na de reis met de raad in discussie. Hij had overigens ook een ontmoeting met studenten van de King Saud University. Verwacht wordt dat de 'koopman-burgemeester' zijn gesprek met de studenten zal aangrijpen om duidelijk te maken dat hij niet vergat de mensenrechten aan te snijden.

Bezoeken aan Saudi-Arabië zijn altijd moeilijk voor Nederlandse politici die de internationale belangen van het bedrijfsleven willen behartigen. Premier Rutte kreeg begin dit jaar zware kritiek van de oppositie in de Tweede Kamer wegens de zware regeringsdelegatie, inclusief koning Willem-Alexander, bij de rouwplechtigheden na de dood van koning Abdullah. Rutte pareerde toen dat handelsrelaties met Riyadh juist de mogelijkheid bieden te praten over de strijd tegen IS.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden