Kritiek op aanbesteding transportcentrum

In de Gelderse politiek is onrust ontstaan over het Multimodaal Transport Centrum (MTC) dat bij Nijmegen gebouwd moet worden. Er zijn vragen gerezen over belangenverstrengeling en over de besluitvoerming.

Het MTC is een plan van 400 hectare voor een grote haven, een distributiecentrum en een industrieterrein bij het dorpje Slijk-Ewijk, onder de rook van Nijmegen. De kosten bedragen 1,2 miljard gulden. Het MTC ligt op de noordoever van de Waal, vlak bij de Betuwelijn. Containers en andere lading kunnen er zo van de boot op de trein en andersom worden gezet.

Het MTC kent een ingewikkelde constructie. De provincie Gelderland, het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN, een samenwerkingsverband van deze twee steden) en het ministerie van verkeer en waterstaat, zijn de initiatiefnemers. Zij stelden een stuurgroep in die het MTC tot stand moest brengen. En zijn ook particuliere investeerders bij betrokken, zoals aannemer Boskalis. De juridische afdeling van de provincie Gelderland produceerde in maart 1998 een notitie waarin de opzet van het MTC onderuit werd gehaald. Gedeputeerde staten brachten het vertrouwelijke stuk gisteren pas naar buiten. Volgens de juridische ambtenaren was de stuurgroep niet bevoegd om besluiten te nemen. Een besluit tot de instelling van een milieueffectrapportage had niet door het KAN genomen moeten worden, maar door de provincie.

De juristen bekritiseren ook de belangenverstrengeling. Volgens Dirk van Uitert, fractievoorzitter van GroenLinks in de provinciale staten, zat een ingehuurde adviseur van het bureau Arcadis in de stuurgroep van het MTC. De stuurgroep gaf vervolgens Arcadis opdrachten voor onderzoeken. Een ex-wethouder van Arnhem, die een zelfstandige advies praktijk was begonnen, zat ook in de stuurgroep en pastte dezelfde constructie toe. Zijn bureau kreeg een lucratieve opdracht in de schoot geworpen.

Volgens GS van Gelderland is er niet veel aan de hand. Er is zorgvuldig gehandeld, menen de bestuurders. Van Uitert: ,,Er is bestuurlijk veel misgegaan bij dit project''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden