Kritiek krijgt de ’simpele monnik’ niet in de Rai

De dalai lama, gisteren in de Amsterdamse Rai. Aanhangers van de geestelijk leider van Tibet maakten volop foto's. (Werry Crone/Trouw)

De dalai lama sprak gisteren in een volle Rai. Het publiek was lovend. „Hij is charmant en heeft charisma. Ik kan hier weer tijden mee vooruit”

In het Amsterdamse congrescentrum Rai wachten ’s middags ruim tienduizend liefhebbers op de dalai lama. Erica Terpstra, die hand in hand met ’Zijne Heiligheid’ opkomt, verwoordt waarom. „Wij zijn hier omdat you are you. Wij houden van deze simpele boeddhistische monnik.”

’Een simpele monnik’, de dalai lama herhaalt het even later zelf. Al zijn er weinig simpele monniken die wekelijks zalen met tienduizend fans toespreken, en die met staatshoofden spreken, of juist niet.

Voor de Tibetanen die uit heel Europa waren gekomen om de dalai lama te zien, is hij een godheid: „Wij zijn hier om hem te aanbidden en zijn zegening te ontvangen”, zegt er een. De Nederlanders zijn nuchterder. „Aanbidden? Nee hoor, dat doen wij niet”, zegt Kitty Bock. Heilig wil ze de dalai lama ook niet noemen. „Anderen schrijven hem heiligheid toe, maar zelf claimt hij dat toch niet? Ik vind het prachtig wat hij zegt – over geduld en compassie.”

Boeddhist Anouk Goosen zit op de derde rij en ’voelde contact’. „De dalai lama had een petje met klep op om de mensen voorin de zaal te kunnen zien. Je zag hem voortdurend het publiek af zoeken. Ook ik had het gevoel dat ik eventjes contact had. De paus zit in een glazen mobiel heilig te wezen, de dalai lama is zo menselijk en toegankelijk.”

Dat laatste blijkt schijn, de Rai is vergeven van de beveiligers. De moeder van Goosen, Dees, zegt: „Hij is charmant en heeft charisma. Altijd hoor je wel iets wat inspireert. Met dit bezoek kan ik tijden vooruit.” Of ze wel eens heeft gehoord over schaduwkanten van de dalai lama? „Ik heb een selectief geheugen.”

Ook Lowik van de Velden zegt vandaag niet kritisch te willen zijn. „Het is een aparte en grappige man. Maar in heiligen geloof ik niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden