Kritiek in CDA geen generatieconflict

den haag – - In de CDA-fractie wordt alle kritiek van oud-ministers en andere partijprominenten op de onderhandelingen met VVD en PVV weggezet als een generatieconflict. Maar is het zo gemakkelijk?

Lex Oomkes en Cees van der Laan

Als het om (niet meer) dan een generatieconflict zou gaan, is het ook gemakkelijk om te stellen dat al die partijprominenten de tijd niet meer begrijpen of, zoals een CDA-senator het stelde, dat die generatie nog gewend was aan de macht en nooit geleerd heeft wat nederigheid is.

De kritiek op de onderhandelingen speelt door de hele partij heen en komt voor bij jong en oud. Net zoals steun wordt aangetroffen bij jong en oud. Van de dertig partijprominenten, die dinsdag met het partijbestuur spraken, steunde de helft CDA-fractievoorzitter Verhagen.

Dat de kritiek van oud-ministers zo opvalt, heeft met hun vroegere hoge politieke functie te maken. De media vergroten de kritiek logischerwijs uit, ervan uitgaande dat oud-partijleiders en oud-ministers invloed hebben op de stemming van de partij in de breedte. En om partijprominent te worden genoemd, dien je een loopbaan achter de rug te hebben en ben je dus doorgaans al wat ouder. Maar de zaak afdoen als een generatieconflict slaat de plank mis.

Deze week bleek hoe gesmeerd de taakverdeling verloopt tussen fractievoorzitter Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker. Verhagen kan zich concentreren op de onderhandelingen en rustig iedereen vragen niet te oordelen voordat het onderhandelingsresultaat op tafel ligt.

Bleker heeft dezer dagen de veel ingewikkelder taak de partij bijeen te houden. Hij moet critici begripvol tegemoet treden en voorkomen dat zij een te grote onrustfactor worden. Anders wordt de onderhandelaars het werken onmogelijk gemaakt.

De waarnemend partijvoorzitter buigt bij elke nieuwe criticus een beetje mee, maar hij buigt nooit door. Dinsdag resulteerde dat in de eis dat een kabinet van CDA en VVD straks groepen in de samenleving moet binden en niet mag uitsluiten.

Donderdag gaf hij echter geen krimp toen oud-premier en oudinformateur Ruud Lubbers om een time-out in de onderhandelingen vroeg. Niks daarvan, was onmiddellijk het duidelijke commentaar van de partijvoorzitter. Bleker kwijt zich met verve van zijn taak.

Of Wilders met zijn reactie op Henk Bleker (’Wat een enorme zeurpiet’) de stemming in de kampen van VVD en CDA niet goed aanvoelde, valt te bezien. Op het eerste gezicht etaleerde Wilders zijn van hem bekende en gevreesde grimmigheid. Wat hij zei over Bleker getuigde niet van de bereidheid tot binding met de twee andere partijen, laat staan de samenleving. Tegelijkertijd riep het rechtse kamp binnen het CDA dat Wilders het begint te leren. Zijn reactie was al een stuk gematigder dan voorheen, zo vond men. Iedereen kijkt inmiddels reikhalzend uit naar zijn rede in New York, op 11 september. De tickets zijn gekocht, twitterde Wilders deze week, daarmee aangevend dat hij zeker niet van plan is van deze omstreden reis af te zien.

Ondertussen weten ook de onderhandelaars bij informateur Ivo Opstelten dat de tijd begint te dringen. Gisteravond zei Opstelten dat hij denkt dat de gesprekken nog zo’n twee weken zullen duren. Maar een oud-VVD-minister wist het zeker: deze formatie verloopt voorspoedig én, belangrijker nog, gaat lukken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden