Commentaar

Kritiek GroenLinks op benoeming Eurlings is suggestief en voorbarig

Het moet gezegd worden: de banden tussen het voormalige ministerie van verkeer en waterstaat en de nationale luchtvaartmaatschappij zijn altijd innig geweest. Dat het ministerie gehuisvest is geweest in het voormalige hoofdkantoor van de KLM en dat in de tuin nog altijd het standbeeld staat van KLM-grondlegger Albert Plesman moge symbool staan voor die innige band.

Het gaat echter te ver om, zonder enige vorm van bewijs, te spreken van belangenverstrengeling nu de ex-minister van verkeer en waterstaat Camiel Eurlings lid wordt van de directie van Air France-KLM. Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks was dinsdag te gretig met haar suggesties. En haar conclusie dat de benoeming niet goed is voor het aanzien van de politiek, was voorbarig.
Van Tongeren bevroeg vorig jaar juni in de Kamer Eurlings nog over zijn toekomst, nadat hij zijn afscheid uit de landelijke politiek had aangekondigd. Een benoeming bij de KLM was niet aan de orde, zei Eurlings destijds.
Het Kamerlid heeft geen begin van bewijs dat de minister toen de waarheid niet sprak en zou zich beter in de gang van zaken hebben kunnen verdiepen, alvorens met aantijgingen te komen. Ongefundeerde conclusies zijn immers schadelijker voor de politiek dan de benoeming van een oud-politicus bij een groot bedrijf.
Het valt niet in te zien waarom de beslissing uit april vorig jaar om de KLM 1,25 miljoen euro subsidie te geven voor de ontwikkeling van biokerosine door de benoeming van Eurlings bij de luchtvaartmaatschappij in een ander daglicht komt te staan, zoals Van Tongeren stelde.
De suggestie van het Kamerlid om een commissie in te stellen, die dient te beoordelen of een nieuwe baan voor een voormalig bewindspersoon ethisch door de beugel kan, raakt kant noch wal. Van Tongeren suggereert daarmee veel meer dan ze kan waarmaken.
Als we die lijn volgen, maken we van voormalige bewindspersonen en staatssecretarissen wel een heel speciale mensensoort.
Ook bij de recente benoemingen van voormalig premier Balkenende en voormalig vicepremier Bos in nieuwe functies in het bedrijfsleven kwamen onmiddellijk suggesties, dat er iets wel niet in de haak zou zijn. We mogen zo niet omgaan met mensen, die toch eerst en vooral de publieke zaak gediend hebben. Dat zij gewild zijn bij bedrijven om hun kennis van de overheid is logisch en goed te verdedigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden