Kritiek groeit op internet-rechtbank

De website e-Court.nl

Ivo Barends

Burenruzies, arbeidsconflicten of geschillen over contracten kunnen sinds kort worden uitgevochten bij e-Court, een internet-rechtbank. Procederen bij deze instantie is veel sneller en goedkoper dan de gang naar een overheidsrechter, stellen de initiatiefnemers van ’De eerste Nederlandse onlinerechtbank’.

Een procedure bij e-Court verloopt grotendeels via internet. Partijen kunnen via www.e-court.nl zaken aanmelden en processtukken digitaal versturen. De uitspraken worden gedaan door de ’rechters’ van e-Court, een groep ervaren juristen die vanachter de pc het vonnis vellen.

„Een procedure bij een overheidsrechtbank kan jaren duren, legt e-Court-oprichter Henriëtte Nakad uit. „Van tevoren weet je dus niet hoe hoog de advocatenkosten zijn. Bij e-Court duurt een standaardprocedure acht weken. Dan zijn ook de proceskosten voorspelbaar.”

Uitspraken van e-Court worden in een notariële akte vastgelegd en zijn daarmee bindend. Partijen die hun conflict voorleggen aan e-Court, moeten zich dus aan de uitspraak van de digitale rechtbank houden.

De Raad voor de rechtspraak (de koepel van rechtbanken en gerechtshoven) heeft moeite met het initiatief, omdat e-Court zich presenteert als rechtbank. „Ze doen niets onrechtmatigs, maar we vinden dit niet in het belang van de rechtzoekende burger”, zegt woordvoerder Michiel Boer. „Er kan verwarring over het begrip ’rechtspraak’ ontstaan.” Volgens de Raad voor de rechtspraak is e-Court een vorm van bindend advies, geen rechtspraak. Partijen moeten ermee instemmen dat hun geschil door e-Court wordt beslecht. „Een procedure bij de overheidsrechter kent bovendien allerlei wettelijke waarborgen van onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, licht Boer toe.

De raad wil daarom dat e-Court zich niet meer afficheert als ’rechtbank’. Boer: „We zijn in overleg met het ministerie van justitie om te kijken hoe we hier tegen kunnen optreden.”

Oprichtster Nakad is niet onder de indruk. „Wij zijn een private rechtbank. Het woord ’rechtbank’ is niet beschermd. Wij bieden een efficiënt alternatief voor overheidsrechtspraak, met een afdwingbaar vonnis. En wij hebben ook waarborgen voor onpartijdigheid. Maar ik kan me voorstellen dat de overheid er even aan moet wennen.”

Bij e-Court werken nu ongeveer twintig ’rechters’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden