Kritiek barst los na publicatie CZ-lijst

RIJSWIJK (ANP) - De publicatie van de CZ-lijst over borstkankerzorg heeft vrijdag veel kritiek uit het veld losgemaakt.

ANP

De zorgverzekeraar liet weten vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer in te kopen bij het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen, het Geminiziekenhuis in Den Helder, het Maasziekenhuis in Boxmeer en het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. Op de CZ-lijst, die is gepubliceerd op de website van de zorgverzekeraar, staan verder ziekenhuizen die door CZ worden beoordeeld met de kwalificatie 'kan beter’, 'goed’ tot 'beste’.

De verenigde Nederlandse oncologen wijzen de lijst ,,met klem'' af. Volgens de oncologen stelt de lijst een aantal ziekenhuizen en dokters ten onrechte in een kwaad daglicht. Volgens de stichting wijkt de lijst van CZ nadrukkelijk af van de normen die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde hanteren.

Monitor

Volgens de Borstkankervereniging Nederland doen borstkankerpatiënten er beter aan haar monitor borstkankerzorg op internet te raadplegen en geen overhaaste beslissingen te nemen op basis van de CZ-lijst. Een negatieve beoordeling van CZ op basis van het aantal operaties betekent niet dat de kwaliteit van een individuele behandeling onvoldoende is, zo stelt de vereniging.

Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen kondigden aan naar de rechter te stappen om rectificatie van de door zorgverzekeraar CZ gepubliceerde lijst te eisen. Het Slotervaartziekenhuis is het oneens met de manier waarop de zorgverzekeraar de lijst heeft samengesteld en wenst er niet op voor te komen. Het Bethesda Ziekenhuis wil rectificatie van de vermelding van het hospitaal op de CZ-lijst.

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen, met ziekenhuizen in Hulst, Goes en Terneuzen, vindt de lijst van zorgverzekeraar CZ ,,schrijnend'' en ,,onterecht.'' ZorgSaam kreeg de kwalificatie 'kan beter', terwijl de ziekenhuizen op afzonderlijke onderdelen door CZ als 'goed' en zelfs 'heel goed' worden beoordeeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden