Kristalhelder en subtiel als een druppel water

Jazz

Jakob Bro, Thomas Morgan, Joey Baron

****

Alsof hij telkens heel voorzichtig een druppel warm water op een bevroren oppervlak laat vallen; genoeg om de structuur van het ijs steeds licht te veranderen, maar zonder dat de massa uiteenvalt. De muziek van de Deense gitarist Jakob Bro is kristalhelder en zeer subtiel. Bij zijn lieflijke naar Americana neigende melodieën is de dosering cruciaal. Eén noot teveel en de spanning is zoek. Eén net niet goed gekozen toevoeging en de muziek wordt te zoet.

Het is de jonge Deen gelukkig toevertrouwd. Al jaren is hij een atypische jazzgitarist, maar ook een van de besten. Hij weet precies hoe hij sfeer moet maken. Precies hoe hij aan dreigende voorspelbaarheid kan ontsnappen. Een kwestie van timing en concentratie. En het lef om niet te willen imponeren.

Van gelijkwaardig belang in die balanceeroefening zijn bassist Thomas Morgan en drummer Joey Baron. Morgan is de zachtmoedigste bassist die in de jazz rondloopt; diepdonkere, tedere tonen die in al hun bescheidenheid steevast raak zijn. Baron is een drummer met een innemende levenslustige stijl en een geweldig oor voor klankkleur. Een meester in detaillering bovendien.

In het Haagse Prins27 speelde het drietal veel materiaal van hun recente ECM-album 'Streams' met een speelse interpretatie van 'Love me Tender' als toegift. Over het algemeen was de muziek fluisterzacht, vooral Bro koos een voor de meeste gitaristen ongekend terughoudend volume. Maar soms kon het trio verwoestend hard tekeer gaan. En ook dan viel de massa niet uiteen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden