Review

Krissie gelooft in onschuld

Even lijkt het of de hoofdpersoon van Helen FitzGeralds ’Mijn laatste bekentenis’ de zoveelste Bridget Jones-kloon is, zo’n vrouw die door het leven blundert op de irritante manier van kijk-mij-eens-een-domme-malle-meid-zijn-van-toch-al-boven-de-dertig.

Maar de laconieke en geestige toon waarmee FitzGerald de aaneenschakeling van blunders en rampen aan je voorbij laat trekken, is goed overdacht en zeker geen herhaling van het Bridget Jones-cliché. Het zet de lezer op een aangename manier op het verkeerde been, waardoor het vervolg van het verhaal des harder aan komt.

Toch ruikt de geoefende lezer het gevaar al aan het begin. Alleen Krissie, sinds kort reclasseringsambtenaar, gelooft in de onschuld van haar cliënt Jeremy, die in de gevangenis zit op verdenking van moord op zijn schoonmoeder. Krissie denkt namelijk dat ze zo ongeveer moeder Teresa is, en dat ze in de wereld is om goed te doen. Ook dat heeft een reden, die al eerder uit de doeken werd gedaan in FitzGeralds debuut ’Kleine meisjes’.

Inmiddels is Krissie een stuk verder in haar leven, mede dankzij haar liefhebbende vriend Chas en haar ouders, die haar uit de diepe stinkende put hebben getrokken waar ze in terecht was gekomen.

Maar ze overschat zichzelf behoorlijk. Op haar werk krijgt ze nauwelijks begeleiding, haar chef is op training, op cursus, in bespreking of ziek en Krissie staat er zo goed als alleen voor in haar kennismaking met pedofielen, moordenaars en drugsverslaafden.

De Australisch-Schotse FitzGerald weet waarschijnlijk waar ze het over heeft, want ze heeft zelf gewerkt bij de reclassering. De gevangenisscènes liegen er dan ook niet om. En toch focust het boek gelukkig niet op de ontmaskering van de psychopaat Jeremy, maar op de ontwikkeling van Krissie, die voor haar cliënten de plooien wil gladstrijken en van haar eigen leven een puinhoop maakt. Bijna een echt mens: van mij mag ze blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden