Update

Krimpende groep demonstranten zorgt voor 'overlast' in Hongkong

Een handjevol demonstranten bij regeringsgebouwen in Hongkong. Beeld Getty Images
Een handjevol demonstranten bij regeringsgebouwen in Hongkong.Beeld Getty Images

Het aantal demonstranten in de straten van Hongkong is vandaag dramatisch gedaald. De terugloop is het gevolg van de afspraak tussen de studentenleiders en de overheid om in gesprek te gaan over verkiezingshervormingen. Toch wist een kleine groep demonstranten door een wegblokkade voor overlast te zorgen.

Redactie

De discussie zal gaan over meer inspraak voor burgers bij het verkiezen van hun nieuwe leider. De studenten, die voorop gaan in het protest, hopen dat de gesprekken deze week nog worden gevoerd. Toezeggingen zijn nog niet gedaan door de overheid. Ook is er nog geen tijdstip en agenda voor het overleg vastgesteld.

Dat was reden voor enkele hardnekkige demonstranten om ook vandaag op straat te bivakkeren. Het gaat om enkele honderden demonstranten, waar de afgelopen dagen nog gesproken werd over tienduizenden.

Een kleine groep activisten blokkeerde onder andere de belangrijkste weg in het zakendistrict van Hongkong. Dat zorgde voor veel verkeershinder en boze reacties onder werkenden. Verkopers klaagden dat eerste prognoses erop wijzen dat hun verkoop 'drastisch' is gedaald door de protesten van de afgelopen weken.

Gisteren slonk het aantal demonstranten al aanzienlijk toen Hongkong weer aan het werk ging na een lang weekend. Afgelopen vrijdag vierde de stadstaat net als de rest van China een nationale feestdag, wat het voor veel demonstranten aantrekkelijk maakte om de straat op de gaan. Na school- en werktijd trok het aantal demonstranten gisteravond weer wat aan.

Eerste stap

Ondanks de terugval van vandaag, zeggen de activisten op straat dat hun beweging niet verslagen is. Ze dreigden de onderhandelingen te staken als de politie geweld zou gaan gebruiken om de resterende demonstranten weg te krijgen. 'De gesprekken zijn een eerste stap', zegt een van de studentenleiders Alex Chow. 'Het is nu aan de overheid, maar we moeten druk blijven uitoefenen.'

De huidige leider Leung Chun-ying, die weigerde af te treden na aandringen van de demonstranten, riep op de laatste barricades af te breken. Hij dreigde dat de autoriteiten anders 'de sociale rust' zou herstellen. Hard optreden tegen de demonstranten werkte eerder averechts. Nadat de politie een week geleden traangas inzette tegen de demonstranten groeide het aantal demonstranten op straat aanzienlijk.

Demonstranten eisen meer zeggenschap bij de verkiezingen van een nieuwe leider in 2017. Om te voorkomen dat de stadstaat zich keert tegen het communistische leiderschap van China, wil Peking kandidaten eerst screenen voor ze verkiesbaar worden gesteld. De demonstranten willen dat de centrale overheid van China die methode schrapt, maar Peking is daartoe niet bereid.

Hongkong valt sinds 1997 onder het gezag van Peking, maar de burgers hebben meer vrijheden dan de Chinezen.

Steunbetuigingen aan de pro-democratieprotesten in Hongkong. Beeld reuters
Steunbetuigingen aan de pro-democratieprotesten in Hongkong.Beeld reuters

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden