Krimpende geiten zijn pineut van klimaatverandering

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een stijgende zeespiegel, extreme regenbuien en slechte oogsten: het zijn bekende gevolgen van klimaatverandering. Maar dat ook geiten last hebben van de opwarmende aarde is minder gemeengoed. Onderzoek van de Engelse Universiteit van Durham toont aan dat berggeiten op dit moment maar liefst 25 procent minder wegen dan in 1980. Onderzoeker Tom Mason: "Het onderzoek toont de opvallende, onvoorziene invloed aan die klimaatverandering heeft op dierenpopulaties."

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift 'Frontiers in Zoology'. Ze bestudeerden de effecten van temperatuurveranderingen op de lichaamsgrootte van de Alpine Chamois, een soort berggeit. De wetenschappers maakten daarbij gebruik van meetgegevens van jagers in de Italiaanse Alpen, het leefgebied van de dieren. Tot hun verrassing ontdekten ze een significant verschil met dertig jaar geleden. De krimpende geiten zijn een gevolg van de opwarmende aarde. De afgelopen decennia is het 3 tot 4 graden warmer geworden in de Alpen, waardoor de geiten meer rust nemen en minder op zoek gaan naar voedsel.

Volgens onderzoeker Philip Stevens kan de gewichtsafname grote gevolgen hebben. Het voortbestaan van de geitjes is mogelijk zelfs in het geding. "Het lichaamsgewicht van jonge dieren is bepalend voor hun vermogen om strenge winters te doorstaan", zei hij tegen Daily Mail. "Of de diersoort wordt bedreigd, hangt dus ook af van het temperatuurverschil tussen zomer en winter."

Hoofdauteur Tom Mason merkt op dat ook sommige vissen, vogels en andere zoogdieren de afgelopen jaren kleiner zijn geworden door de opwarming van de aarde. Maar de krimp van de onderzochte geiten gaat opvallend sneller dan tot dusver bij andere soorten werd geconstateerd. De onderzoekers vrezen dat als de gewichtsafname van geiten en ander vee doorzet, dit in de toekomst gevolgen kan hebben voor de landbouwproductiviteit. Ofwel: lichtere koeien, geiten en varkens produceren minder vlees.

Om de krimp tegen te gaan stellen de auteurs voor om de geiten in minder dichte groepen te houden, bijvoorbeeld door de regels van de jacht te veranderen. Een andere oorzaak van de krimp is namelijk de populatiedichtheid van de geiten, die de afgelopen jaren is toegenomen. Daardoor neemt de concurrentie voor goede graasplekken toe en dat vormt een extra horde naar een volwaardig dieet. Tom Mason: "Het is belangrijk dat we de invloed van klimaatverandering op dieren blijven bestuderen. De afnemende lichaamsgrootte kan een waarschuwing zijn voor ergere gevolgen, zoals uitsterving."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden