Krimi-auteur Nele Neuhaus maakt de Taunus weer spannend

Mooi maar saai: dat was het imago van de Taunus, een degelijk Duits middelgebergte met veel bos. Door thriller-schrijfster Nele Neuhaus staat de regio opeens weer op de kaart.

Nele Neuhaus (1967) is goed voor wereldwijd vijf miljoen verkochte Taunus-krimi's. Ze zocht een passende locatie voor haar verhalen over de rechercheurs Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein. Zelf woont ze al tientallen jaren in de regio en kent de streek goed. Dus waarom niet de Taunus? Daar wordt altijd zo neerbuigend over gedaan. Niet terecht, vindt Neuhaus. "De Taunus is veelzijdig en prima geschikt voor mijn boeken." Deze zijn inmiddels in twintig landen verschenen, waaronder Nederland.

We zijn naar de Taunus afgereisd voor een persoonlijke rondleiding door de schrijfster. Enthousiast laat Nele Neuhaus ons een aantal locaties uit haar boeken zien. Niet iedereen kan overigens waarderen dat ze over bestaande dorpen, huizen en straten schrijft. Zo kwam na afloop van een lezing eens een man naar haar toe wiens huis in een van haar eerste boeken bleek voor te komen. Daar was hij niet blij mee, want het zag er van binnen heel anders uit. "Ik had me niet gerealiseerd dat het een bestaand adres was en dat mensen het zo serieus namen. In de volgende druk heb ik toen een cijfer aan het huisnummer toegevoegd. Niemand zal het gemerkt hebben." Het is een van de anekdotes die Neuhaus met veel schwung vertelt en die, net als haar boeken, geen moment vervelen.

Opel-Zoo, de dierentuin in Kronberg die in 1956 door Georg von Opel (inderdaad, van de auto's) werd opgericht, mag natuurlijk niet in de Neuhaus-tour ontbreken. Directeur Thomas Kauffels leidt ons rond. In de boeken kennen we hem als Christoph Sander, de vriend van Pia Kirchhoff, die voor enige stabiliteit zorgt in het hectische leven van de rechercheur.

De dierentuin is tegen een helling gebouwd, wat het terrein een natuurlijk karakter geeft, zeker met de Taunusbossen op de achtergrond. Het olifantenverblijf, gloednieuw en ruim van opzet, is de trots van het dierenpark. Van alle kanten kun je de kudde bekijken.

We gaan verder. Nele Neuhaus wil met ons graag naar Königstein, een modern kuuroord waar in elk boek wel iets gebeurt. Net als Pia Kirchhoff moeten we een paar keer rondrijden voordat er een parkeerplaats vrijkomt. Op het eerste gezicht had de voetgangerszone van Königstein ook in het Zwarte Woud of Saksen kunnen zijn. Maar achter een aantal gevels schuilt een verhaal. Bijvoorbeeld het café waar Oliver von Bodenstein en zijn vader een ernstig gesprek voeren ('Wie wind zaait'). Of het huis waar in 'Diepe wonden' een lijk werd gevonden. Even buiten de winkelstraat wijst Neuhaus op een onbeduidend pand. "Hier had ik me de dierenwinkel uit 'Wie wind zaait' voorgesteld." Villa Borgnis ligt in een andere zijstraat. Het statige café-restaurant kijkt uit op het Kurpark. Hier had Pia in 'Boze wolf' haar schoolreünie en zag ze haar vroegere vriendin Emma weer terug. "Vind je dit nou geen geschikte plek?", vraagt ze. De echte Neuhaus-fan kan het beamen.

Burg Königstein torent boven het plaatsje uit. De oudste delen van de burcht dateren uit de twaalfde eeuw. Het is nu een ruïne, maar de klim naar boven is zeker de moeite waard. We zien het achterland van Frankfurt; bossen, velden en kleine plaatsjes wisselen elkaar af. Af en toe ontwaren we een kasteel, dat stoer op een rots is gebouwd. Een roofvogel cirkelt hoog boven zijn prooi. In de verte ligt de 881 meter hoge Grote Feldberg. Hoezo saai?

Twee keer hebben we een soort déjà vu. De eerste keer is in Kelkheim, waar landgoed Rettershof ligt. In de boeken wonen de ouders van Oliver von Bodenstein hier, de rechercheur heeft er na zijn scheiding ook een tijdje gewoond. De eeuwenoude hoeve bestaat uit een woonverblijf en stallen, die in een vierkant zijn gebouwd. Het ruikt er naar paardenmest, maar dat wisten we al. En de prachtig gestucte vakwerkmuren zijn ook geen verrassing. Het is een gekke gewaarwording: je bent ergens voor het eerst, maar je herkent alles. Nele Neuhaus glundert. "Dan heb ik het goed gedaan."

De tweede keer is een dag later als we op eigen gelegenheid Altenhain bezoeken. In dit dorpje, bestaande uit één kronkelende hoofdstraat met wat zijstraatjes, speelt 'Sneeuwwitje moet sterven' zich af. Als we Gasthaus Zum Grünen Baum - dat in het boek Het Zwarte Ros heet - binnenstappen herhaalt het gevoel van intense herkenning zich. De inrichting, de toog, de andere gasten. Elk moment kan de jonge serveerster Amelie aan ons tafeltje staan. Maar een heer van middelbare leeftijd komt onze Frankfurter worstjes brengen.

In 2010 stond 'Sneeuwwitje moet sterven' maandenlang op nummer één bij amazon.de (zeg maar de Duitse bol.com). De hele uitgeverswereld vroeg zich af hoe dat kwam. Tot dan was Nele Neuhaus een onbekende schrijfster, die haar eerste boeken - ze publiceert sinds 2005 - nog in eigen beheer uitgaf. "Ik denk dat het een combinatie is van een paar zaken. Het zijn niet alleen maar krimi's, de boeken vertellen ook het levensverhaal van Pia en Oliver. Er komt humor in voor, het is niet alleen treurigheid. Maar het gaat vooral over gewone mensen, zoals jij en ik. Geen psychopaten, geen gestoorde mensen. De lezer identificeert zich makkelijk met de hoofdpersonen. Ik wil laten zien dat iedereen in een bepaalde situatie kan geraken waarin hij of zij tot iets als moord in staat is. In mijn nieuwste boek doet een man iets gruwelijks, maar als lezer kun je er bijna begrip voor opbrengen."

Op het terras van Schlosshotel Rettershof vertelt Neuhaus hoe zij eigen ervaringen verwerkt in haar verhalen. "Pia en ik hebben een aantal dingen gemeen. We roken alle twee en zijn gek van paarden. Op de Birkenhof, waar Pia woont, wonen in het echt vrienden van ons. Maar zo sportief ben ik zelf weer niet."

In het naburige Ruppertshain nemen we afscheid van de schrijfster. We staan op de plaats waar Oliver von Bodenstein in het nieuwste boek gaat wonen. Hij heeft een magnifiek uitzicht op de regio Rijn-Main. In de verte lonkt Frankfurt. Oliver heeft het goed voor elkaar.

Taunus en Frankfurt

De boeken van Nele Neuhaus verschijnen in Nederland bij Q uitgeverij.

De Taunus ligt op zo'n 385 kilometer van Utrecht. Vanaf het panoramaterras van Opel-Zoo (www.opel-zoo.de) heeft de bezoeker een fraai uitzicht op de skyline van Frankfurt. Er zijn talloze bewegwijzerde fiets- en wandelroutes, sommige met een historisch karakter, zoals de Kelten Rundweg in Oberursel. De Limes Radweg voert langs de grenzen van het vroegere Romeinse Rijk. Onderweg ligt het archeologisch park Saalburg, dat een aardige kijk op het leven van de Romeinse soldaten geeft (www.saalburgmuseum.de).

Waar je in de Taunus ook bent, Frankfurt is altijd dichtbij. De stad (700.000 inwoners) biedt meer dan het financiële district met de beurs en de banken. De Römerberg, het bekendste plein in het centrum, trekt veel toeristen. Nog leuker is het om de Main over te steken en door de wijk Sachsenhausen te dwalen. Pal aan de Main bevindt zich de Museumsufer: vijftien musea bij elkaar. Algemene informatie: www.taunus.info. www.frankfurt-tourismus.de.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden