Krijn Torringa leefde voor het Nederlandse lied

RIJSWIJK (ANP) - Toontje hoger. Dat was de naam van een spelletje dat presentator Krijn Torringa speelde in het toenmalige Hilversum 3-programma 'Hollands Glorie'. Het was één van de grootste wapenfeiten in de loopbaan van Torringa, die woensdag op 66-jarige leeftijd overleed.

Toontje hoger was echt een begrip in Nederland. Torringa zette telkens een plaat klaar en draaide die op een te laag toerental af. Luisteraars konden bellen en door 'toontje hoger' te roepen konden ze het toerental opvoeren. Regelmatig ging de plaat te snel draaien en dan was 'toontje lager' uiteraard de juiste kreet. De crux was om binnen een bepaalde tijd het correcte toerental voor elkaar te krijgen.

Voordat Torringa namens de AVRO Hollands Glorie ging presenteren, werkte hij na zijn jeugd in Groningen bij de verbindingsdienst van de Koninklijke Landmacht. Bij toeval kwam hij te werken bij de radio, omdat hij op een feestje een technicus van Radio Veronica ontmoette die hem vroeg of hij de zieke Rob Out voor een week of zes kon vervangen. Die zes weken werden zes jaar, waarna de AVRO hem wegkaapte.

Nederlandstalige lied

Daar bleef hij twintig jaar. Hij verzorgde er ook tv-optredens, bijvoorbeeld als Ad Visser verstek moest laten gaan bij Toppop. In Hollands Glorie, maar bijvoorbeeld ook in 'Koperen Ko en Nikkelen Nelis', deed hij veel voor het Nederlandstalige lied.

In de jaren '80 vormde hij samen met zijn collega's Chiel van Praag en Chiel Montagne een rots in de branding van de Nederlandse muziek. Andere collega's deden vaak smalend over Torringa's programma's. ,,Er wordt inderdaad vaak neerbuigend gedaan over Nederlandstalige muziekprogramma's. Ik lig daar niet wakker van. Niet meer tenminste'', zei Torringa in een interview in 1989. ,,Ik weet dat ik ongelooflijk veel mensen een plezier doe met deze uitzendingen. Elke week een miljoen luisteraars bewijst dat ik gelijk heb.''

Emigratie

De presentator vond het maar vreemd dat collega's hun neus ophaalden voor het Hollandse lied. ,,Ik vind dat er geen enkele reden is om schamper te praten over Nederlandstalige producties. We leven tenslotte in Holland. In Frankrijk bijvoorbeeld is het een normale zaak dat je als dj platen draait in de Franse taal.''

Na een korte, totaal mislukte emigratie naar de Antillen, kwam hij in 1997 terug naar Europa. Eerst naar het Duitse Ochtrup, waar zijn toenmalige vriendin woonde, en later naar Twente. Daar ging hij een programma voor Enschede FM presenteren en een zondagmiddaguitzending bij Radio Oost. Ook legde hij zich toe op het maken van reclamespotjes en zette hij een kabelzender op. Die zender, onder de noemer TV Oranje, zendt 24 uur per dag Nederlandstalige clips uit.

Daarnaast werd hij in 2003 stadionspeaker in het Arke Stadion, de thuishaven van FC Twente. Zijn tweewekelijkse act in dat stadion beleefde altijd een hoogtepunt als FC Twente scoorde. ,,Het is de zestigste minuut. FC Twente leidt met een doelpunt van Blaise...?'' ,,Kufo'' antwoordde het volle stadion dan. Daarop reageerde Torringa dan met ,,Dankjewel!''. De fans riepen vervolgens: ,,Asjeblief. Oale wief!''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden