Krijgt weduwe Tromp compensatie?

Zaak-Tuitjenhorn | Schadevergoeding claimen kan pijnlijk worden voor de weduwe van huisarts Tromp.

Zou de weduwe van de in 2013 overleden huisarts Nico Tromp in aanmerking komen voor een schadevergoeding? Nadat de Raad van State deze week oordeelde dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg haar man niet op non-actief had mogen zetten, zinspeelde ze hier in 'Nieuwsuur' op. Omdat de hoogste rechter het besluit van de inspectie om Tromp in oktober 2013 te schorsen onrechtmatig noemde, staat de deur naar zo'n zaak open.

Deskundigen zien vooral mogelijkheden voor een vergoeding van de materiële schade, omdat smartegeld in Nederland in principe alleen bij leven geclaimd kan worden. Maar de weg daar naartoe kan pijnlijk zijn, denkt letselschadespecialist Yme Drost. "Er zal dan een causaal verband aangetoond moeten worden tussen het besluit van de inspectie en de zelfmoord van Tromp. Dat verband hoeft geen 100 procent te zijn. Het is ook goed als aannemelijk gemaakt wordt dat de kans op suïcide is toegenomen. Als er een afscheidsbrief of sms'jes zijn die daarop op wijzen, dan moet dat op tafel. Dat kan voor nabestaanden zwaar zijn."

Steffy Roos du Maine, directeur van het Amsterdamse bureau voor letselschade JBL&G, wijst nog op de mogelijkheid om shockschade te claimen, de enige vorm van smartegeld die nabestaanden op dit moment voor zichzelf kunnen claimen. "Dat kan bijvoorbeeld als de weduwe haar man gevonden heeft, en daar een trauma aan heeft overgehouden. Maar omdat het allemaal erg pijnlijk is, zou het voor alle partijen het beste zijn dat de inspectie dit via een schikking oplost, zodat de weduwe niet wéér naar de rechtbank hoeft."

Drost denkt dat ook, al was het maar omdat volgens hem de schuldvraag tijdens zo'n zaak kan terugkeren. Ook al is de inspectie nu in het ongelijk gesteld, dan nog is het volgens hem mogelijk dat ze zullen betogen dat het niet alleen hun besluit was waardoor Tromp in nood raakte.

"De Raad van State zegt alleen dat er geen acute noodzaak was voor zijn schorsing, omdat Tromp zich ziek had gemeld en er vervanging was geregeld. Over de juistheid van zijn handelen hebben ze niets gezegd. Er bestaat een risico dat zoiets dan alsnog behandeld wordt en dat de uitkomst voor de weduwe Tromp niet prettig zal zijn."

Cor Hellingman, advocaat en woordvoerder van de familie, ziet dat risico niet. Volgens hem is er een direct verband tussen de psychische nood van Tromp en de schorsing door de inspectie en de publicatie van dit bevel twee dagen daarna. "De publicatie zorgde voor een storm van berichten. Het AD plaatste een foto van Tromp met een balkje over zijn ogen, alsof hij een crimineel was. Hij was toen al opgenomen geweest. Dat was enorm aangrijpend voor hem, met de bekende tragische gevolgen."

Of er inderdaad een nieuwe rechtszaak komt, is volgens Hellingman afhankelijk van waar de inspectie nu mee komt. Als dat een schikking is, dan hoort daar volgens hem bij dat het beeld over Tromps medisch handelen wordt rechtgezet. Gebeurt dat niet, en komt het toch tot een nieuwe zaak, dan ziet hij nog wel kansen om naast een financiële vergoeding voor gederfde inkomsten toch een vorm van smartegeld te eisen. Enkele uitspraken van het Europese Hof bieden volgens hem aanknopingspunten om genoegdoening te krijgen als gevolg van een 'bezoedelde nagedachtenis'.

De inspectie wilde gisteren slechts kwijt dat er contact is met de familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden