Krijgt Parijs straks een oud-'Sarkozette'?

Vooral vrouwen popelen om burgemeester te worden Rechtse kandidaten eisen meeste aandacht op

KLEIS JAGER | PARIJS

Parijs kiest volgend jaar een nieuwe burgemeester, maar de strijd is al volop ontbrand. Bij rechts betwisten de oud-'Sarkozettes' Rachida Dati en Nathalie Kosciusko-Morizet elkaar de kandidatuur.

Het hôtel de ville van Parijs is een mooie springplank naar het allerhoogste ambt, dat van president van de Franse republiek. Een springplank die dit keer vooral vrouwen aantrekt. Van het type dat korte metten maakt met de gedachte dat vrouwen staan voor een andere manier van leidinggeven.

Voor de socialisten is dat wethouder Anne Hidalgo, die als kroonprinses werd aangewezen door de huidige burgemeester, Bertrand Delanoë. Hidalgo, die haar best doet de kaden van de Seine te veranderen in voetgangersgebied, bijt hard van zich af richting partijgenoten die overwegen het democratisch tegen haar op te nemen.

Voor Hidalgo dreigt wel linkse concurrentie buiten haar partij, in de persoon van de groene minister van volkshuisvesting Cécile Duflot. Die baan is Duflot misschien wel bereid op te geven, zo heeft ze laten doorschemeren.

Maar de meeste aandacht gaat uit naar de bewegingen op rechts. Rachida Dati, ex-minister van justitie onder president Sarkozy, heeft ook haar zinnen op het stadhuis gezet. Dati (47), nu deelraadburgemeester en Europarlementariër, kwam de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege gelanterfanter in het Europees Parlement, een voorkeur voor onbetaalbare designerjurken en sieraden, en een kind van wie ze de vader niet bekend wilde maken.

De laatste kwestie kreeg vorig jaar een vervolg toen Dati opeens de vader via de rechter wilde dwingen haar dochtertje te erkennen.

Dati, die opgroeide in een immigrantengezin met elf kinderen, werd in 2007 bejubeld als de eerste allochtone politica op een ministerspost die er echt toe deed. Maar dat krediet verspeelde ze snel, haar autoritaire karakter - en volgens sommigen gebrek aan inhoudelijk gewicht - zaten haar voortdurend in de weg.

Groot lijken haar kansen dan ook niet, vooral omdat zij het in mei tijdens de voorverkiezingen moet opnemen tegen Nathalie Kosciusko- Morizet. Met 'NKM', ex-milieu- minister, vormde Dati in Sarkozy- tijden een duo in de regering, maar die dagen lijken nu ver weg.

NKM is in bijna alles het tegendeel van haar rivale. Dati staat voor 'la droite bling bling' (blingbling-rechts), NKM voor 'la droite bobo', zeg maar grachtengordel-rechts. NKM komt uit een bourgeoisfamilie met Poolse wortels - haar voorouder generaal Tadeusz Kociusko leidde eind achttiende eeuw een opstand tegen de Russen. Haar opa was verzetsman en ambassadeur in de Verenigde Staten.

NKM legde een vlekkeloos parcours af, studeerde aan de eliteschool Polytechnique en is daardoor een van die zeldzame politici met exacte kennis. Haar nadeel is haar bobo- dan wel 'aristo'-gehalte. Ze is te weinig volks, te weldenkend, vinden velen. Maar bijzonder vastbesloten. En in Parijs wonen veel bobo's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden