Krijgt Nederland net als België zendtijd voor moskeeën?

De Taqwah-moskee in AmsterdamBeeld ANP

De Vlaamse publieke omroep zendt zondag voor het eerst een dienst vanuit een moskee uit. Waarom gebeurt dat in Nederland eigenlijk niet?

Zo’n veertig zondagen per jaar programmeert de VRT rooms-katholieke eucharistievieringen, en dat blijft ze doen. Maar komende zondag komt daar dus iets bij: een islamitische samenkomst, opgenomen in een moskee in Genk (Limburg). Een idee van de Moslimexecutieve, het orgaan dat door de overheid is erkend als spreekbuis van de moslimgemeenschap.

De islam moet dezelfde zichtbaarheid krijgen als katholieken, protestanten, orthodoxe christenen en joden, vindt die. Zij hebben al jaren hun eigen tv-diensten, al krijgen ze lang niet allemaal evenveel zendtijd. De moslims beginnen ook klein: twee per jaar, ter gelegenheid van feestdagen. De uitzending van zondag wordt opgenomen op de geboortedag van der profeet Mohammed. “Geen vrijdaggebed dus”, zegt adjunct-netmanager Steve De Coninck-De Boeck van de zender Eén. “Er zijn teksten en gezangen, en er is een kinderkoor.”

Hoe zit dat in Hilversum?

Nederlandse moslims moeten het zonder dit soort tv doen. Ondanks het van oudsher verzuilde omroepstelsel en ondanks de ruimte voor christelijke vieringen, is er in Hilversum geen animo voor moskee-tv. “Er is voor zover ik weet nog nooit iemand over begonnen”, zegt Frans Jennekens, chef diversiteit bij omroep NTR. Zijn afdeling maakt enkele programma’s rond het thema islam, zoals de talkshow De Halve Maan. “Die gaat wel vaak over moslims, en wordt deels gemaakt door moslims, maar het is geen viering.”

Logischer zou het zijn als een moslimomroep de taak voor moskeetelevisie op zich nam. Maar die is er niet: Hilversum heeft ooit twee islamitische omroepen gekend, en die zijn ten onder gegaan aan strubbelingen, ruzie en in en enkel geval fraude. Jennekens: “Als iemand dergelijke televisie zou willen maken, zou hij eerst een islamitische omroep moeten oprichten. En natuurlijk genoeg leden verzamelen om toegelaten te worden tot het bestel.” Als dat allemaal lukt, zou die waarschijnlijk worden ondergebracht bij een andere omroep, net zoals de RKK en de IKON zijn opgegaan in respectievelijk KRO-NCRV en de EO.

Weinig budget

Een programma met islamitische diensten heeft wel korte tijd bestaan, zegt Mustafa Arab, voormalig programmadirecteur bij de Nederlandse Islamitische Omroep, een van die twee ter ziele gegane omroepen. “We hebben een jaar of tien geleden een paar keer een vrijdaggebed uitgezonden. Toen werd gelijk duidelijk waarom het niet vaker gebeurde: het kostte veel geld, en dat soort omroepen hebben heel weinig budget. Die diensten slurpten dat op.” Dat de uitzendingen live waren, hielp ook niet mee. “Dat maakte het nog duurder.” Nog een complicerende factor was de taal. “We wilden alleen moskeeën waar gepreekt werd in het Nederlands. Inmiddels is dat wat gebruikelijker, maar toen waren er daar nog niet zo veel van.” Overigens lijkt er ook bij islamitische organisaties weinig animo te zijn voor moskee-tv. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (niet direct bereikbaar voor commentaar) heeft zich er nooit publiekelijk over uitgesproken.

In ieder geval zijn moslims niet de enige omvangrijke religieuze groep met wekelijkse lokale samenkomsten maar zónder tv-registraties. “Joodse diensten worden ook niet uitgezonden”, zegt Alfred Edelstein, voormalig directeur van de Joodse Omroep en nu hoofd van de joodse redactie binnen de EO. “Maar dat komt door de sjabbat. Dan heerst er een werkverbod en kun je dus niet opnemen.”

Is het erg dat er wel zendtijd is voor kerken, maar niet zoiets bestaat als moskee-tv? Jennekens van de NTR waagt het te betwijfelen. “Veel samenkomsten kun je nu ook online zien. Door internet ligt het nu allemaal heel anders.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden