Kasjmir

Krijgt India net zulke heropvoedkampen voor moslims als China?

Generaal Bipin Rawat (rechts op de loper). Beeld EPA

Het Indiase leger wil ‘deradicaliseringskampen’ inrichten voor jonge moslims in Kasjmir. Critici vrezen een variant op de Chinese Oeigoeren-kampen.

Heeft India al geheime deradicaliseringskampen voor jonge moslims? Of pleit de hoogste militair van het land er alleen maar voor dat die worden opgericht? India breekt zich al een paar dagen het hoofd over de opmerkingen die Bipin Rawat, de commandant der strijdkrachten, vorige week maakte op een conferentie. 

Op een vraag over het bestrijden van terrorisme in Kasjmir antwoordde hij: “Meisjes en jongens van tien of twaalf jaar oud worden nu geradicaliseerd. Deze mensen kunnen nog geleidelijk afgeschermd worden van radicalisering, maar er zijn ook mensen die compleet geradicaliseerd zijn. Die mensen moeten apart worden genomen, mogelijk in deradicaliseringskampen.” Daarna voegde hij er nog aan toe: “We hebben zulke kampen in ons land”.

Maar van zulke kampen was tot nu toe in India niets bekend. De regering houdt zich officieel op de vlakte; anonieme regeringswoordvoerders ontkennen het bestaan ervan in verschillende media. Er zouden in India alleen ‘reguliere’ deradicaliseringsprogramma's bestaan, waarbij gewerkt wordt via familie. 

Hindoe-nationalisme

Ook als generaal Rawat alleen een proefballon op wilde laten, lijkt die vrij succesvol. De politiechef van Kasjmir, Dilbagh Singh, schaarde zich maandag enthousiast achter het idee. “Als zulke faciliteiten in Kasjmir gebouwd worden, is dat een goed teken. Het zal mensen helpen, vooral mensen die op het verkeerde pad zijn beland.”

Kasjmir is een deel van India, waar moslims in de meerderheid zijn, en waar al sinds de onafhankelijkheid spanningen bestaan tussen moslims en hindoes. Maar het Indiase beleid ten opzichte van Kasjmir wordt steeds repressiever, sinds de hindoe-nationalistische partij BJP van president Modi bij de verkiezingen van 2019 haar meerderheid verstevigde. In augustus hief India de autonomie van deelstaat Jammu & Kasjmir op, riep het er een noodtoestand uit, en haalde het land het internet uit de lucht. In reactie op een uitspraak van het Hooggerechtshof werd de internettoegang afgelopen week hersteld, maar dat lijkt meer een symbolisch gebaar: slechts 153 toegestane websites zijn nu op 2G-snelheid bereikbaar, en daar zitten geen nieuwssites tussen.

Variant op Chinees kamp

Critici vrezen dan ook dat het Indiase leger droomt van een variant op het beleid dat China in de provincie Xinjiang voert, waar islamitische Oeigoeren massaal in heropvoedingskampen worden opgesloten. 

De ophef over de deradicaliseringskampen komt op een moment dat er in India al een tijdlang protesten zijn tegen een nieuwe immigratiewet, die een snel pad naar de Indiase nationaliteit biedt voor vluchtelingen uit buurlanden, tenzij ze moslim zijn. Volgens de demonstranten komt het seculiere karakter van de Indiase staat in het geding door zulke maatregelen, die een hindoe-nationalistische agenda weerspiegelen.

Lees ook:

Ook appels zijn nu een doelwit in het conflict in Kasjmir

Appelboeren en -handelaren gaan moeilijke tijden tegemoet, nu er een nieuwe strijd is ontbrand tussen de regering in New Delhi en militanten in Kasjmir.

De noodtoestand in Kasjmir: overal prikkeldraad, geen telefoontjes, geen boodschappen

Kasjmir is al vier dagen van de buitenwereld afgesloten. Toch doen twee journalisten van AP verslag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden