Krijgt Eindhoven het straks voor het zeggen in Nuenen?

lokaal bestuur| De stad Eindhoven zou het beleid in buurgemeenten moeten gaan bepalen, als het aan de provincie ligt.

Het zou een primeur zijn in Nederland: randgemeenten die een deel van de macht over hun eigen grondgebied opgeven aan de grote stad. De regio Eindhoven zou zo beter kunnen inspelen op economische ontwikkelingen, denkt de provincie Noord- Brabant. Maar in en rond Eindhoven loopt niemand warm voor het plan.

Brabant nam het idee over van een commissie die adviseerde over een fusie van de huidige gemeenten Nuenen en Son en Breugel. Opvallender is dat de nieuwe gemeente, net als de zes andere buurgemeenten van Eindhoven, bevoegdheden zou moeten overdragen aan de stad: beleid op het gebied van wonen, werken en economie. Het zou betekenen dat Eindhoven straks beslist over de aanleg van een industrieterrein of woonwijk in Nuenen of Veldhoven. De kleine gemeenten kunnen zich concentreren op hun taken op het gebied van zorg, dicht bij de inwoners.

Linze Schaap, specialist op het gebied van lokaal en regionaal bestuur bij Tilburg University, spreekt van een 'unieke constructie'. "We zien vaker dat gemeenten uitvoerende taken bij een centrumgemeente leggen, maar nu gaat het om bevoegdheden."

Volgens Schaap is democratische legitimatie 'de achilleshiel' van het plan. "Het zou toch gek zijn als de bevolking van Eindhoven via de Eindhovense gemeenteraad gaat beslissen wat er in Nuenen gebeurt, terwijl ze in Nuenen niet voor die gemeenteraad kunnen stemmen."

Onrust

In de regio zorgt het idee voor onrust. "Wij zijn voor innovatieve oplossingen, maar dat kan nooit betekenen dat we bevoegdheden overdragen aan een orgaan dat geen wortels en geen belangen heeft op ons grondgebied", zei de Veldhovense burgemeester Jack Mikkers (VVD).

De Eindhovense D66-wethouder Wilbert Seuren ziet de noodzaak om als regio sneller te beslissen. "Het kost ons veel kruim om het met zijn negenen eens te worden over zaken als woningbouw en bedrijfsterreinen, en we moeten in kunnen spelen op economische ontwikkelingen. Maar ik was verbaasd over dit advies. Dit lijkt mij moeilijk uit te leggen aan de inwoners van de andere gemeenten." Seuren ziet meer in betere samenwerking, of herindeling.

Letty Demmers, partijvoorzitter van D66, leidde de commissie die kwam met het advies om 'de stad Eindhoven' meer macht te geven. Wat die 'stad' precies is, laat ze in het midden.

"Ik weet niet of het de gemeenteraad van Eindhoven moet worden die deze bevoegdheden krijgt", zegt ze. "Dat is mogelijk, maar je kunt ook denken aan een college van wethouders, onder leiding van de gemeente Eindhoven."

Demmers wil de gemeenteraden iedere vier jaar samen een visie laten maken. Op die manier hebben alle inwoners inspraak. Daarna kan de 'stad' dan vier jaar besturen, zonder steeds te hoeven overleggen.

D66-gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil op korte termijn met de gemeenten aan tafel om te bekijken wat er kan worden overgedragen. "Het is niet zeker dat het gaat lukken, maar het is het onderzoeken waard."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden