Krijgt ABN Amro de geest weer terug in de fles?

ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm.Beeld ANP

Na ruim een week van politieke en maatschappelijke ophef gaat ABN Amro alsnog door de knieën. De top van de bank liet gistermiddag weten af te zien van de salarisverhoging van 100.000 euro die zij over 2014 had gekregen. Maar het is de vraag of het gebaar genoeg is om de geest weer terug in de fles te krijgen. De staatsbank staat volop in de schijnwerpers, terwijl het juist rustig wilde toewerken aan de zo gewenste beursgang.

In een verklaring laten de zes leden van de raad van bestuur van ABN Amro - topman Zalm had eerder al afgezien van zijn loonsverhoging - weten dat de bank in hun ogen teveel lijdt onder de discussie over hun beloning. "Wij begrijpen en betreuren de onrust die is ontstaan. De onrust is niet goed voor onze klanten, onze medewerkers en het algemeen vertrouwen in ABN Amro."

Belangrijke bijdrage
Het gebaar van de banktop is in politiek Den Haag met instemming onthaald. "Ik verwelkom deze stap van het bestuur van ABN Amro. Zij leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel van rust en vertrouwen rond de bank", zei minister Dijsselbloem van financiën. Die blies vrijdag te elfder ure de langverwachte beursgang van de bank af, omdat er te veel onrust rond de bank heerst. "Goed dat de ABN-top dit doet", zegt Wouter Koolmees (D66). De PvdA spreekt van 'een noodzakelijk besluit', terwijl VVD-Kamerlid Aukje de Vries constateert dat ABN Amro "heeft geluisterd naar de signalen vanuit de maatschappij".

Toch is het de vraag of de kou tussen de bank en de politiek uit de lucht is nu de loonsverhoging niet doorgaat. "Ik wil weten of ze dit doen om verdere imagoschade te voorkomen, of omdat ze ervan doordrongen zijn dat ze met deze salarisverhoging fout zaten", stelt Jesse Klaver van GroenLinks.

Uit de verklaring van de bestuursleden wordt echter duidelijk dat zij nog steeds van mening zijn dat de loonsverhoging terecht was. "De toekenning van de toeslag is gebaseerd op democratisch tot stand gekomen wetgeving, voldoet aan letter en geest van de wet, is vastgelegd in een aandeelhoudersbesluit, is in overeenstemming met de minister van financiën en is gemeld aan de Tweede Kamer", zo schrijven de bestuursleden. "Echter, nu onze beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden, laten wij als altijd het bank- en algemeen belang voor gaan."

'Gepast'
Vrijdag werd al duidelijk dat ook de raad van commissarissen van de bank, verantwoordelijk voor beloningsbesluiten voor het bestuur, achter zijn beslissing blijft staan. In een uitgelekte verklaring aan het personeel staat dat de beloning 'gepast en redelijk in vergelijking met andere banken en andere vergelijkbare bedrijven' is.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met minister Dijsselbloem over de kwestie. De SP dringt, samen met CDA en GroenLinks, aan op een hoorzitting waarin ook de loonsverhoging van de top van ING aan de orde moet komen.

Die bank had al eerder laten weten de salarissen van bestuursleden fors te verhogen. ING betaalde onlangs de laatste staatssteun terug die de bank in 2008 van faillissement weerhield, terwijl ABN Amro nog volledig in staatshanden is.

Maakte ABN Amro een fout met diensten aan oliehandelaar?

Staatsbank ABN Amro overtreedt geen regels door de klantrelatie die het heeft met oliehandelaar Gunvor. Volgens de bank staat Gunvor niet op de Amerikaanse zwarte lijst die in het kader van de internationale sancties tegen Rusland is opgesteld, en blijken er ook geen misstanden uit eigen onderzoek.

ABN Amro reageerde daarmee op een publicatie in het Financieele Dagblad (FD) dit weekeinde over het onvoldoende bestrijden van corruptierisico's door de bank. De krant baseert zich op een intern stuk van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), die ABN Amro op de vingers zou hebben getikt.

Van Gunvor wordt vermoed dat het gelieerd is aan de Russische president Vladimir Poetin en aan een van diens vertrouwelingen, Gennadi Timtsjenko, die wel op de sanctielijst staat. Medeoprichter Timtjsenko zou zijn aandelen Gunvor direct nadat hij op de sanctielijst werd gezet hebben verkocht aan medeoprichter Torbjorn Tornquist.

ABN Amro acht de connectie niet bewezen en dat rechtvaardigt volgens de bank de klantrelatie met Gunvor. "Indien echter wordt aangetoond dat Gunvor een relatie is met onaanvaardbare antecedenten dan zal ABN Amro de relatie beëindigen", zegt de bank in een verklaring. De bank benadrukt dat het bij hoge uitzondering heeft gereageerd op een individuele klantrelatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden