ANALYSE

Krijgsmacht snakt naar visie, niet naar kaasschaaf

Nederlandse militairen in Kunduz Beeld anp
Nederlandse militairen in KunduzBeeld anp

Er zit geen vlees meer op de botten, de bodem is bereikt en voor verder snijden is geen ruimte. Dieper snijden in Defensie kan. Maar dan gaat het wel ten koste van het internationaal aanzien. Dan maken we anderen verantwoordelijk voor onze vrede en veiligheid. Nee, de tijd van de kaasschaaf is voorbij.

Han Koch

Dat zijn de reacties die je hoort binnen de krijgsmacht. De korting van 1 miljard euro die al werd opgelegd was al een stevige bezuiniging. De nieuwe opgave - 333 miljoen extra bezuinigen - zal nauwelijks te doen zijn, zo vinden onder meer de vakbonden voor militair en burgerpersoneel bij de krijgsmacht. De bezuinigingsoperatie verklaart in hoge mate waarom het vertrouwen van het personeel in werkgever Defensie, met in totaal 61.000 man personeel, op een laag niveau is gekomen.

Volgens betrouwbare bronnen maakt de legertop zich over dat gebrek aan vertrouwen in de toekomst van de krijgsmacht grote zorgen. Veel meer dan zo zorgvuldig mogelijk met het personeel omgaan is er niet bij. Het is wachten tot de politiek duidelijkheid verschaft over de aard en de omvang van de krijgsmacht.

De organisatie ziet steeds vaker dat werknemers zich oriënteren op een baan elders. Bijvoorbeeld bij de landmacht, met ruim 18.000 werknemers qua personeel het grootste onderdeel, kijkt zeventien procent van het personeel naar een plek buiten Defensie. In rustige tijden is dat een reden verontrust te zijn. In tijden van reorganiseren is een blik buiten de poorten van de krijgsmacht juist een geruststelling. Teneinde iedereen aan een goede plek te helpen, is immers dynamiek noodzakelijk.

Het teruglopende vertrouwen levert echter ook een slechte naam op. En dat kan Defensie zeker niet gebruiken. Uit de rapportages blijkt dat de instroom van personeel lager is dan gewenst en de uitstroom hoger is dan waar steeds rekening mee is gehouden. In mei liet minister Jeanine Hennis-Plasschaert de Kamer nog weten de hoge uitstroom redelijk positief te vinden. De gebrekkige instroom daarentegen betekent dat aan de wens doorlopend nieuw en jong personeel binnen de poorten te krijgen, niet wordt voldaan.

Defensie kampt als onderneming zo met een vervelend probleem. In 2012 was nog sprake van een oplopend aantal belangstellenden voor werken bij Defensie. Dat ging ook gepaard met meer sollicitaties. Wegens het ontbreken van een toekomstperspectief bleken vooral jongeren die sollicitatie niet te willen eindigen met het tekenen van een arbeidscontract. Zij kozen uiteindelijk voor een baan in een andere sector. Het rendement van de werving en selectie bleef zo, volgens de minister, nog te ver achter.

De Defensietop hoopt dat het afkalvende vertrouwen een halt wordt toegeroepen als straks de minister haar visie op de krijgsmacht geeft. Dat het woord 'visie' inmiddels in de berichtgeving van de minister is vervangen door het woord 'nota' wordt niet door iedere betrokkene gewaardeerd. Betrouwbare bronnen binnen Defensie vrezen dat de nota niet meer zal zijn dan een nieuwe versie van de kaasschaafmethode. En dat was de voorbije twintig jaar een van de belangrijkste manieren om kosten van de krijgsmacht te reduceren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden